Quiche ze Szpinakiem, Pomidorkami i Serem (bez kruchego ciasta)

Zdrowy Quiche, w którym znajdziecie szpinak, pomidorki koktajlowe, cebulkę i ser feta. Najlepszy jak dla mnie na ciepło, ale również może być podany po schłodzeniu, jak kto lubi 😉 Pełnowartościowe i pożywne śniadanie!

quiche

Uwielbiam strukturę jaką posiada quiche. Bardzo zdrowy, bo bez kruchego ciasta, a jedynie złożony ze świeżych, kolorowych składników, pełnych składników odżywczych.

Bardzo mi szkoda, że szpinak odkryłam dopiero na studiach (w domu nic się ze szpinakiem nie przygotowywało) i tak większość życia minęła mi bez jego smaku. Teraz jednak nadrabiam i w mojej kuchni pojawia się bardzo często, zarówno świeży w formie sałatki lub smażony/pieczony. Lubię go praktycznie w każdej formie.

quiche

Kiedy przygotowuję sobie takie śniadanie i później zasiadam w mojej kuchni do jedzenia, zdaję sobie sprawę, że wcale nie jest mi smutno, że nie stołuję się z rana w tych wszystkich fancy, hipsterowych restauracjach śniadaniowych z bajglem za 20 złotych w ręku. I w tedy cieszę, że mi się chce i bez wychodzenia z domu mam danie, które mogłabym znaleźć w restauracyjnej karcie dań.

quiche

Pora więc na zaserwowanie sobie królewskiego śniadania i quiche, którego zrobienie jest proste i szybkie. Sami zobaczcie! Dodatkowo możecie go przygotować dzień wcześniej, a rano tylko podgrzać lub zjeść na zimno jeśli lubicie.

Jeżeli szukacie pomysłów na inne dania ze szpinakiem to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Quiche ze Szpinakiem, Pomidorkami i Serem  (bez kruchego ciasta)

2 porcje

Składniki:

oliwa z oliwek 1 łyżka

pomidorki koktajlowe ok. 12 sztuk

jajka 2 sztuki

cebula 1 sztuka

mleko 210ml

szpinak ok. 170g

mąka pszenna 40g

ser feta 35g

proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

liście bazylii i ser feta do podania

Wykonanie:

Nastawiamy piekarnik na 205 stopni. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę. Po około 2 minutach dorzucamy szpinak i smażymy do momentu aż cała woda z niego wyparuje.

Jajka łączymy z mąką, mlekiem i proszkiem do pieczenia. Zalewamy szpinak, po czym całość przenosimy do naczynia żaroodpornego. Wierz posypujemy pomidorkami i serem feta.

Całość zapiekamy około 30 minut. Podajemy ze świeżym serem feta i bazylią.

Zapisz

Zapisz

Zapisz



20 thoughts on “Quiche ze Szpinakiem, Pomidorkami i Serem (bez kruchego ciasta)”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*