Quiche ze Szpinakiem, Pomidorkami i Serem (bez kruchego ciasta)

Zdrowy Quiche, w którym znajdziecie szpinak, pomidorki koktajlowe, cebulkę i ser feta. Najlepszy jak dla mnie na ciepło, ale również może być podany po schłodzeniu, jak kto lubi 😉 Pełnowartościowe i pożywne śniadanie!

quiche

Uwielbiam strukturę jaką posiada quiche. Bardzo zdrowy, bo bez kruchego ciasta, a jedynie złożony ze świeżych, kolorowych składników, pełnych składników odżywczych.

Bardzo mi szkoda, że szpinak odkryłam dopiero na studiach (w domu nic się ze szpinakiem nie przygotowywało) i tak większość życia minęła mi bez jego smaku. Teraz jednak nadrabiam i w mojej kuchni pojawia się bardzo często, zarówno świeży w formie sałatki lub smażony/pieczony. Lubię go praktycznie w każdej formie.

quiche

Kiedy przygotowuję sobie takie śniadanie i później zasiadam w mojej kuchni do jedzenia, zdaję sobie sprawę, że wcale nie jest mi smutno, że nie stołuję się z rana w tych wszystkich fancy, hipsterowych restauracjach śniadaniowych z bajglem za 20 złotych w ręku. I w tedy cieszę, że mi się chce i bez wychodzenia z domu mam danie, które mogłabym znaleźć w restauracyjnej karcie dań.

quiche

Pora więc na zaserwowanie sobie królewskiego śniadania i quiche, którego zrobienie jest proste i szybkie. Sami zobaczcie! Dodatkowo możecie go przygotować dzień wcześniej, a rano tylko podgrzać lub zjeść na zimno jeśli lubicie.

Jeżeli szukacie pomysłów na inne dania ze szpinakiem to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Quiche ze Szpinakiem, Pomidorkami i Serem  (bez kruchego ciasta)

2 porcje

Składniki:

oliwa z oliwek 1 łyżka

pomidorki koktajlowe ok. 12 sztuk

jajka 2 sztuki

cebula 1 sztuka

mleko 210ml

szpinak ok. 170g

mąka pszenna 40g

ser feta 35g

proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

liście bazylii i ser feta do podania

Wykonanie:

Nastawiamy piekarnik na 205 stopni. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę. Po około 2 minutach dorzucamy szpinak i smażymy do momentu aż cała woda z niego wyparuje.

Jajka łączymy z mąką, mlekiem i proszkiem do pieczenia. Zalewamy szpinak, po czym całość przenosimy do naczynia żaroodpornego. Wierz posypujemy pomidorkami i serem feta.

Całość zapiekamy około 30 minut. Podajemy ze świeżym serem feta i bazylią.

Zapisz

Zapisz

Zapisz



  • Uwielbiam takie obiady <3 A mogłabyś napisać, jaka jest średnica foremki do tego przepisu? 🙂

    • U mnie to akurat było śniadanko 😀 Ale na obiad jak najbardziej też się nadaje 🙂 Moja foremka ma średnicę około 20 cm, ale teraz dobrze nie pamiętam, jak tylko wrócę do domu to się upewnię 😀

  • ja szpinak też odkryłam niedawno niestety szanowny Narzeczony nie chce go brać do ust, więc jadam tylko gdy go nie ma w domu 😉

    • My na szczęście oboje jadamy, ale np. moja Mama również nie cierpiała dopóki nie spróbowała dobrze zrobionego szpinaku 😉 bo takiego mdłego, bez dobrych dodatków to też nie jestem w stanie zjeść ;D

  • zrobiłam na śniadanie, zostało na lunch, jest przepyszny!

    • No coś Ty?! Kochana jaka Ty szybka jesteś 😀 Super! 😉

      • akurat miałąm robić naleśniki ze szpinakiem na obiad i po porannej lekturze fb zmieniłam zdanie 🙂 mniam!

        • Haha, czyli mam jakiś mały dar przekonywania jednak 😀

  • Coraz bardziej zaskakujesz mnie swoją pomysłowością na nowe, ciekawe, inspirujące i szybkie dania! Kiedy ja to wszystko przetestuje 😀

    • Dziękuję :* Mam nadzieję, że jeszcze nie raz zaskoczę 😀 A co do testowania możesz robić losowanie 😀 😀
      Pozdrawiam ciepło 🙂

  • Idealne śniadanko! Też niedawno dopiero zaczęłam jeść szpinak i uwielbiam go 🙂

    • Szpinakove love <3 😀

  • Ale extra przypieczone 😀 Już byśmy widelcem wyjadały te pomidorki <3

    • Wyszło w sam raz z tym przypieczeniem, jak nigdy 😀

  • Świetne, takie śniadanie musi dawać kopa, pozytywnego rzecz jasna:)

    • I to bardzo pozytywnego i smacznego 😀

  • Też bym postawiła na ciepłą wersję – mega! 🙂

  • Fabryka Pomysłów

    idealne danie zarówno na obiad, śniadanie jak i kolację 🙂

  • Już wiem co będzie we wtorek na obiad! 😀