Quiche z Mozzarellą, Szpinakiem i Pomidorami

Prosty Quiche z Mozzarellą, Szpinakiem i Pomidorami to doskonały pomysł na smaczny i lekki obiad. Można go zrobić w niecałe 20 minut (nie licząc czasu pieczenia i chłodzenia ciasta).

Uwielbiam quiche! To chyba połączenie kruchego ciasta z kremowym, delikatnym farszem smakuje mi najbardziej. Podstawa to miękkie, puszyste ciasto! Najlepiej kiedy farsz zawiera jajka i ser.

quiche z mozzarellą

Dzisiaj Quiche na super cieście, z serem i warzywami. Jest smacznie! Kiedy za oknem więcej słońca, takie lżejsze obiady sprawdzają się znakomicie 🙂

quiche z mozzarellą

Quiche nadaje się równie dobrze zarówno na śniadanie, jak i na obiad. Smakuje znakomicie zarówno na ciepło i na zimno.

quiche z mozzarellą, szpinakiem i pomidorami

QUICHE Z MOZZARELLĄ, SZPINAKIEM I POMIDORAMI

ilość: 2 porcje

Składniki:

ciasto:

mąka 40g

sól 1/4 łyżeczki

masło 40g

woda zimna 25ml

farsz:

jajko 1 sztuka

mleko zagęszczone 40ml

mleko 30ml

szpinak 125g

ser cheddar 10g

oregano 1 łyżeczka

pieprz do smaku

mozzarella 45g

pomidor 65g

oliwa

Wykonanie:

Składniki na ciasto mieszamy dokładnie, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Jajko łączymy z mlekiem, serem i przyprawami.

Mieszamy masę jajeczną ze szpinakiem. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Ciasto rozwałkowujemy do wielkości większej niż foremka, rozkładamy w foremce i robimy nakłucia widelcem.

Ciasto pieczemy pod przykryciem 15 minut, a następnie 10 minut bez przykrycia. Po wyjęciu należy odczekać 5 minut. Na ciasto układamy mozzarellę, wylewamy farsz, nakładamy pomidory i polewamy oliwą.

Obniżamy temperaturę piekarnika do 180 stopni. Quiche pieczemy 20 minut, a następnie około 35 minut pod przykryciem. Przed podaniem odstawiamy na 10 minut do przestudzenia.



  • Mam ochotę zjeść te zdjęcia! Pięknie!!

    • Dziękuję :* Koniecznie spróbuj (ale nie zdjęcie :D)

  • Jadłam quiche po raz pierwszy w tym roku – zrobiona przed rodowitego Francuza. Była genialna i od tamtej pory sama robię ją bardzo często. Jest genialna w każdej wersji <3

    • Zjadłabym taki rodowity quiche! 😀 To wspaniałe danie, które można przygotować na wiele sposobów i to jest najlepsze, bo się nie nudzi 🙂

  • wygląda świetnie! zastanawiam się czy zwykle mleko się sprawdzi? bo nie mam zagęszczonego, nigdy nie próbowałam takiego ciasta

    • Samo zwykłe mleko może się niestety nie sprawdzić. Może się po prostu zważyć. W zagęszczonym jest więcej tłuszczu, więc jakby stabilizuje takie połączenie. Ale można również zastosować śmietanę wysokoprocentową, np. 30%.

  • piekny jest 🙂 cudowne, klasyczne połączenie:)

  • Uwielbiam takie dania! Prezentuje się pięknie, więc narobiłaś mi smaku 😉

  • marzena

    Mniam jak pysznie 🙂

  • Uwielbiam quiche! Zapisuję i spróbuję zrobić w tym tygodniu 🙂

    • Powodzenia :* Daj znać jak Ci się udał 🙂 Quiche również uwielbiam!