Quiche ze Szpinakiem

Wegetariański Quiche ze Szpinakiem to pożywne i sycące śniadanie… szpinak, papryka, pieczarki, cebula i ser!

quiche-ze-szpinakiem

To zdecydowanie rodzaj dania który uwielbiam, szczególnie o poranku. Bardzo lubię kruche ciasto w wytrawnym wydaniu. Oczywiście quiche równie doskonale sprawdzi się w ramach obiadu lub kolacji.

Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu. Nie trzeba kupować gotowych spodów, bo szybko przygotujecie w domu odchudzone, kruche ciasto bez zbędnych dodatków. Później wystarczy dodać warzywa, ser i jajeczną masę.

quiche-ze-szpinakiem

Quiche możecie przygotować dzień wcześniej, a odgrzać go wtedy kiedy macie na niego ochotę 😉

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na szpinak to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Quiche ze Szpinakiem

2 porcje (1 porcja to ok. 400kcal)

Składniki:

oliwa i masło do smażenia

pieczarki 250g

szpinak świeży 125g

cebula 1 sztuka

papryka 1/2 sztuki

ser cheddar 20g

jajka 2 sztuki

mleko 20ml

pieprz do smaku

ciasto:

masło w temperaturze pokojowej 15g

mąka 85g

szczypta soli

szczypta ksylitolu lub cukru

ciepła woda 35ml

Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Mieszamy składniki na ciasto, a następnie ugniatamy je ręką. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Ciasto rozwałkowujemy na szerokość większą niż foremka.

Ciasto wkładamy do foremki i zabezpieczamy brzegi. Na maśle podsmażamy pieczarki (do momentu aż wyparuje z nich całkowicie woda). Następnie zdejmujemy pieczarki z patelni i podsmażamy szpinak, również do momentu całkowitego wyparowania z niego wody.

Następnie na oliwie podsmażamy cebulkę i paprykę. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Warzywa wykładamy na ciasto, posypujemy serem i zalewamy masą jajeczną (roztrzepane jajka z mlekiem i pieprzem).

Quiche pieczemy ok. 40 minut.

 

Zapisz



  • Na takim domowym cieście musi smakować genialnie 😀

  • Oooo, ekstra! Z chęcią bym zjadła!

  • Mmm… muszę to zrobić! 🙂

  • Wyglądana niesamowicie pysznie! Nigdy nie robiłam quiche, ale quiche bym zjadła 🙂

    • Czasem tak jest, że już na sam widok się wie, że się to zje 😀

  • OMG! Akurat widzę ten przepis, kiedy chodzi za mną szpinak. Szamałabym!

    • Haha, dobrze się składa 🙂

  • Fabryka Pomysłów

    a za mną ostatnio chodzi tarta wytrawna, tylko nie mogę się zmotywować 😛

    • Przyjdzie czas 😀

  • No podsuwasz mi same dobre pomysły na śniadanie! Szpinak górą! 🙂

    • Cieszę się 😀

  • Ja robiłam kiedyś wegański quiche z pomidorkami i śmietanką sojową na kwaśno. Były listki szpinaku w tej wersji 🙂 pycha! Spróbuje więc wersji z pieczarkami i papryką 🙂 Pozdrawiam!

    • Twoja wersja również brzmi bardzo smacznie <3 Miłego końca weekendu! 🙂

  • Zjadłabym takie coś!
    2 kawałki dla mnie, proszę 😉

    • Zarezerwowane 😀

  • Głodna się zrobiłam… Muszę bez jajek pokombinować…

    • Jak Ci się uda zrobić wersję bez jajek to koniecznie się podziel! 😀 Z chęcią bym też takiej spróbowała 🙂

  • Ciekawe jakby wyszła w moich kombinacjach. Spróbuję. 😉