Ramen z chrupiącym tofu

Ramen z chrupiącym, pieczonym tofu. Prosty w przygotowaniu i wegański.

Są takie dni, kiedy nawet gdy za oknem jest 25 stopni to ja marzę o zupie. I wtedy przychodzi pora na szybką zupę, taką jak ten ramen z chrupiącym tofu. W godzinkę (niezbyt pracowitą na dodatek) możecie wyczarować sobie ramen niczym z restauracji.

ramen

Pieczone tofu uwielbiam i moim zdaniem dobrze zamarynowane i podpieczone tofu to klucz do sukcesu. Najlepiej by było marynować je przez noc, ale wiadomo że nie każdy ma na to czas. Ja poświęciłam na 15 minut i okazało się to być wystarczającym czasem 🙂

W czasie kiedy tofu się piecze, możemy zająć się gotowaniem makaronu i warzyw. Prawa jest taka, że zajmuje to tak mało czasu, że śmiało możemy w międzyczasie nadrobić książkowe zaległości 😀

Przepis dostępny w wersji video 😉

Ramen z chrupiącym tofu

2 porcje (1 porcja to ok. 450 kcal)

czas przygotowania: ok. 1 h

koszt: ok. 6 zł za porcję

Składniki:

tofu 270 g

sos sojowy 4 łyżki

cukier lub ksylitol 20 g

sok z 1/4 cytryny

olej 1 łyżka

bułka tarta 10 g

mąka ziemniaczana 10 g

sezam 10 g

makaron spaghetti 100 g

kapusta pak choi 1 sztuka

brokuł 100 g

kukurydza 55 g

curry 1/2 łyżeczki

sól i pieprz do smaku

mleczko kokosowe 40 g

sos sojowy 1 łyżka

Wykonanie:

Tofu kroimy w kostkę. W miseczce mieszamy składniki na marynatę: sos sojowy, cukier, sok z cytryny. Mieszamy tofu z marynatą i wstawiamy na 15 minut.

Po tym czasie dodajemy olej, mieszamy i rozkładamy na papier do pieczenia. Pieczemy w 210 stopniach przez ok. 35 minut. W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Wodę (lub bulion) ok. 400 ml zagotowujemy, a następnie dodajemy do niego brokuł, kapustę i gotujemy ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy kukurydzę, przyprawy i mleczko kokosowe.

Doprawiamy do smaku. Na talerz wykładamy makaron, zalewamy zupą i podajemy z tofu.