Raw brownie z daktyli i orzechów laskowych

Z każdym przepisem na ciasto typu brownie odkrywam coś nowego. Dzisiaj postawiłam na raw brownie na bazie podpieczonych orzechów laskowych i daktyli. Te pierwsze zmieliłam tak aby zostały obecne również większe, chrupiące kawałki. Jest słodkie, ciągnące się, czekoladowe i po prostu pyszne. Mam nadzieję, że spróbujecie i podzielicie się wrażeniami! Jest tak proste w przygotowaniu, że każdy sobie z nim poradzi. Do jego zrobienia wystarczy 5 składników: daktyle, orzechy laskowe, kakao, syrop klonowy (lub miód), mleko roślinne. Wystarczy, że poświęcicie mu dosłownie parę minut i gotowe!

Raw brownie z daktyli i orzechów laskowych

Raw brownie z daktyli i orzechów laskowych

6 porcji (1 porcja to ok. 300 kcal)

czas przygotowania: ok. 20 minut

koszt: 4,30zł za porcję

Składniki:

daktyle 235g

orzechy laskowe 105g

kakao 15g

syrop klonowy (lub miód) 20g

polewa:

daktyle 120g

kakao 30g

mleko roślinne 30ml

woda 30ml

Wykonanie:

Orzechy laskowe podpiekamy ok. 10 minut w 220 stopniach. Daktyle na ciasto miksujemy razem z orzechami, kakao i syropem (ja zostawiłam trochę orzechów w kawałkach).

Ciasto wykładamy na papier do pieczenia i wkładamy do zamrażarki. W tym czasie miksujemy składniki na polewę. Jeżeli jest zbyt gęsta to dolewamy więcej wody.

Wykładamy polewę na ciasto i wstawiamy na minimum 1 godzinę do lodówki.

Raw brownie with dates and hazelnuts

I discover something new with each recipe for brownie. Today I made raw brownie from roasted hazelnuts and dates.

6 servings (1 serving – 300 kcal)

time of preparation: 20 minutes

Ingredients:

Dates 235g

Hazelnuts 105g

Cocoa 15g

Maple Syrup (or honey) 20g

Frosting:

Dates 120g

Cocoa 30g

Vegetable milk 30ml

Water 30ml

 

Instructions:

Bake nuts about 10 minutes at 220 Celsius degrees. Mix dates with nuts, cocoa and syrup (I left some nuts in pieces).
Place the cake on the baking paper and put in the freezer.

Mix the ingredients for the frosting. If it’s too dense, add more water. Lay the frosting on the cake and put in the fridge for minimum 1 hour.