Risotto Cytrynowe w Ziołach

Ostatnio potrzebowałam czegoś innego. Przepisu którego nie robiłam dawno, a który sprawiłby mi radość samym jego przygotowaniem. A czy może być coś lepszego niż gotowanie Risotto. Wino wylewane na patelnie, buchająca para, a później powolne mieszanie i dolewanie bulionu, który delikatnie absorbuje ryż. Jak dla mnie jedno z bardziej relaksujących zajęć (szczególnie jak przygotujemy sobie dodatkowy kieliszek wina do „degustacji”).

risotto

Jak dla mnie prawdziwe risotto nie może się obejść bez wina, bulionu, ziół i oczywiście dobrego ryżu. Do tego może być oczywiście zupełnie wegetariańsko, a nawet wegańsko. Dzisiaj propozycja bez mięsa, bo jak dla mnie risotto z ziołami samo w sobie jest tak sycące i bogate w smaki, że więcej mu do szczęścia nie potrzeba.

Świeże liści szałwii moim zdaniem wspaniale pasują do kremowych sosów, makaronu i risotto. Lubię jej aromat, który przebija się ponad inne smaki.

risotto

Risotto przygotowałam z warzywami, sokiem i skórką cytrynową, świeżą szałwią, rozmarynem, bazylią i serem cheddar. A to wszystko w kremowym sosie. Powiem Wam, że już dawno się tak nie rozkoszowałam smakiem dania jak w przypadku tego obiadu.

Jeżeli szukacie innych pomysłów na ryż na kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Risotto Cytrynowe w Ziołach

2 porcje

Składniki:

bulion warzywny do zalewania ryżu ok. 400ml

wino (najlepiej półwytrawne lub wytrawne) 40ml

masło 15g

oliwa z oliwek 1 łyżeczka

cebula 1 sztuka

marchewka 1 sztuka

korzeń pietruszki 1 sztuka

ryż biały 135g

sok i skórka z 1/4 cytryny

świeża szałwia, rozmaryn, bazylia

starty ser cheddar ok. 20g

mleko zagęszczone 1 łyżka

żółtko jajka 1 sztuka

sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Na patelni rozgrzewamy masło oraz oliwę i smażymy posiekaną cebulę przez około 2 minuty. Następnie dodajemy marchewkę oraz pietruszkę (starte) i smażymy jeszcze około 5 minut.

Wsypujemy na patelnię ryż i całość zalewamy winem. Podgrzewamy mocniej do momentu aż alkohol wyparuje. Następnie przez około 15 minut zalewamy risotto bulionem (ok. 50-100ml na raz) i po wchłonięciu całej wody podlewamy kolejną porcją.

W międzyczasie dodajemy sok i skórkę z cytryny, zioła i przyprawy. W oddzielnej miseczce mieszamy żółtko z mlekiem i serem. Kiedy ryż jest już gotowy, zdejmujemy patelnię z ogrzewania i dodajemy jajeczną mieszankę.

Mieszamy delikatnie risotto i podajemy ze świeżymi ziołami i startym serem.

Zapisz



>
Facebook