Risotto z ciecierzycą

Risotto przypomina mi wakacje🌄, bo bardzo często przygotowuję je właśnie na wyjazdach😏 Jest szybkie, można do niego dodać sezonowe warzywa i dzięki temu smakuje niesamowicie dobrze!👌

Risotto z ciecierzycą

Risotto z ciecierzycą

2 porcje (1 ma ok. 490 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut (+ 30 minut gotowania)

koszt: ok. 2,60 zł za porcję

Składniki:

200 g ciecierzycy konserwowej lub ugotowanej
4 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki tymianku
szczypta chili
sól do smaku
ryż:
3 łyżki oliwy
115 g ryżu (najlepiej do risotto)
szczypta szafranu
1 ząbek czosnku
1 pomidor obrany ze skórki
1 kieliszek wina białego (opcjonalnie)
2 szklanki bulionu warzywnego
garść ugotowanej fasolki szparagowej (lub innych sezonowych warzyw)
sól do smaku

Wykonanie:

Ciecierzycę mieszamy z oliwą, startym czosnkiem i przyprawami. Podsmażamy chwilę do zarumienienia i przekładamy do miseczki. Na tej samej patelni, na oliwie podsmażamy dwie minuty ryż.

Dodajemy szafran, starty czosnek, pokrojonego w kostkę pomidora, wino i redukujemy. Następnie zalewamy bulionem i gotujemy ryż do miękkości (jeśli wchłonie cały bulion dodajemy więcej wody).

Na koniec dodajemy warzywa i doprawiamy solą. Podajemy z ciecierzycą.

Chickpea risotto

2 servings (1 has 490 kcal)

time of preparation: 15 minutes (+ 30 minutes of cooking)

Ingredients:

200 g canned or cooked chickpeas
4 tablespoons of oil
1 clove of garlic
1/2 teaspoon thyme
a pinch of chili
salt to taste
rice:
3 tablespoons of oil
115 g rice (preferably for risotto)
a pinch of saffron
1 clove of garlic
1 tomato, peeled
1 glass of white wine (optional)
2 cups vegetable stock
a handful of cooked string beans (or other seasonal vegetables)
salt to taste

Instructions:

Mix chickpeas with oil, grated garlic and spices. Fry for a moment and transfer into a bowl. Fry the rice in the same pan with olive oil for two minutes.

Add saffron, grated garlic, diced tomato, wine and fry to reduce the alcohol. Then pour the broth and cook the rice until soft (if it absorbs the whole broth, add more water).

Finally, add vegetables and season with salt. Serve with chickpeas.