Risotto ze szparagami i batatami

To jest PYSZNE! Risotto ze szparagami i batatami 😋👌 Idealnie doprawione i aromatyczne 😉😈

Risotto ze szparagami i batatami

Risotto ze szparagami i batatami

2 porcje (1 ma ok. 520 kcal)

czas przygotowania: ok. 20 minut (+20 minut gotowania)

koszt: ok. 4.60 zł za porcję

Składniki:

600 ml bulionu warzywnego lub wody
200 g batata
100 g szparagów bez twardych końcówek
100 g zielonego groszku
90 g ryżu
1 cebula
50 ml wina białego (opcjonalnie)
35 g masła orzechowego
20 g oliwy
2 łyżki octu jabłkowego (ryżowego lub zwykłego)
10 g oleju 
3 ząbki czosnku
2 plastry świeżego imbiru
2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (opcjonalnie)
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki kurkumy
chili do smaku
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Na oleju podsmażać cebulę do zeszklenia. Dodajemy pokrojonego w kostkę, bataty i podsmażamy jeszcze 2-3 minuty.

Dodajemy ryż i podsmażamy minutę. Zalewamy winem i redukujemy do odparowania alkoholu.

Zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy i zagotowujemy. Gotujemy ok. 10-15 minut (w zależności od rodzaju ryżu, aż wchłonie się cały bulion).

Pod koniec dodajemy szparagi pokrojone w kostkę oraz groszek i oliwę. Gotujemy ok. 3 minuty.

Risotto with asparagus and sweet potatoes

2 servings (1 has 520 kcal)

time of preparation: 20 minutes (+20 minutes of cooking)

Ingredients:

600 ml vegetable broth or water
200 g sweet potato
100 g asparagus without hard endings
100 g green peas
90 g rice
1 onion
50 ml white wine (optional)
35 g peanut butter
20 g of oil
2 tablespoons of apple cider vinegar (rice or regular)
10 g oil
3 garlic cloves
2 slices of fresh ginger
2 tablespoons of inactive yeast flakes (optional)
1 teaspoon sweet pepper
1/2 teaspoon turmeric
chili to taste
salt and pepper to taste

Instructions:

Fry the onion with oil. Add the diced sweet potatoes and fry for another 2-3 minutes.

Add rice and fry for a minute. Pour wine and reduce.

Pour broth, add spices and bring to boil. Boil for about 10-15 minutes (depending on the type of rice, until all the broth is absorbed).

At the end, add diced asparagus, peas and oil. Cook for about 3 minutes.