Risotto ze szparagami i batatami

Kiedyś wydawało mi się, że to ciężkie danie wymagające wprawy i znajomości kulinarnych tajemnic. Tymczasem nic bardziej błędnego! To proste danie, które jest niesamowicie aromatyczne, a w sezonie szparagowym nie może zabraknąć właśnie pomysłów z nimi w roli głównej. Kremowe, „serowe”, wegańskie risotto ze szparagami i batatami. Polecam!!!

Risotto ze szparagami i batatami

Risotto ze szparagami i batatami

2 porcje (1 ma ok. 560 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut (+ 30 minut gotowania)

koszt: ok. 5,90 zł za 1 porcję

Składniki:

1 łyżka oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
200 g białego ryżu
60 ml wina białego
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka papryki wędzonej
parę nitek szafranu (opcjonalnie)
sól i pieprz do smaku
1/2 litra bulionu
200 g batata
1 pęczek zielonych szparagów
2 łyżki płatków drożdżowych

Wykonanie:

Na oliwie podsmażamy cebulę do zeszklenia. Następnie dodajemy czosnek i ryż. Podsmażamy jeszcze 2 minuty, a następnie zalewamy winem i redukujemy (mocno smażymy, tak by alkohol wyparował).

Następnie zalewamy bulionem i przyprawiamy. Po ok. 10 minutach dodajemy pokrojonego w kostkę batata i szparagi (bez twardych końcówek).

Gotujemy jeszcze ok. 8-10 minut (aż warzywa zmiękną). Jeśli cała woda zostaje wchłonięta, dolewamy wody na bieżąco mieszając.

Risotto with asparagus and sweet potatoes

Creamy, „cheesy”, vegan risotto with asparagus and sweet potatoes.

2 servings (1 has 560 kcal)

time of preparation: 15 minutes (+ 30 minutes of cooking)

Ingredients:

1 tablespoon of oil
1 onion
2 cloves of garlic
200 g of white rice
60 ml of white wine
1/2 teaspoon of turmeric
1 teaspoon of smoked pepper
a few saffron threads (optional)
salt and pepper to taste
1/2 liter of plantbased broth
200 g of sweet potatoes
1 bunch of green asparagus
2 tablespoons of yeast nutritional flakes

Instructions:

Fry the onion with olive oil. Then add garlic and rice. Fry for 2 more minutes, then pour wine and reduce.

Pour the broth and season. After about 10 minutes, add the diced sweet potato and asparagus (without hard ends).

Cook for about 8-10 minutes (until the vegetables are soft).