Rolada Biszkoptowa z Morelami

Rolada Biszkoptowa to klasyk. Klasyk, który niestety wymaga cierpliwości i trochę doświadczenia w kuchni. W szczególności jeśli mówimy o jego wegańskiej wersji. Nie będę nikogo oszukiwać, że to prosty wypiek, bo aby wyszedł trzeba go robić z wyczuciem i delikatnością. Z drugiej strony jeśli ja sobie jakoś poradziłam to wy na pewno też możecie.

Oczywiście podstawą takiej rolady jest dobrze przygotowany biszkopt. Lekki i puszysty. Ostatnio znalazłam na niego sposób, dzięki aquafabie, która nadaje mu idealną konsystencję.

Rolada Biszkoptowa z Morelami

Pieczenie biszkoptu na roladę jest również dosyć podchwytliwe, bo w dużej mierze zależy od Waszej kuchenki. Biszkopt nie może być wyschnięty, ale delikatny i puszysty, dlatego lepiej kontrolować jego pieczenie i wyciągnąć w odpowiednim momencie.

Później tylko rolowanie, chwila w lodówce i posypanie cukrem pudrem, aby ciasto wyglądało jeszcze bardziej apetycznie.

Rolada Biszkoptowa z Morelami

całość ma ok. 1000 kcal

czas przygotowania: ok. 30 minut (+15 minut pieczenia i przechowywanie w zamrażarce)

koszt: ok. 7,90 za całość

Składniki:

biszkopt:

100g aquafaby

1 łyżka chia

45g cukru

85g mąki pszennej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

farsz:

155g tofu naturalnego

30g oleju kokosowego

aromat waniliowy

skórka z pomarańczy

szczypta soli

100g dżemu morelowego

Wykonanie:

Aquafabę ubijamy na pianę. Na koniec dodajemy nasiona chia i cukier. Następnie przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól.

Po delikatnym zmieszaniu wylewamy ciasto na papier do pieczenia na blaszce. Pieczemy w 180 stopniach ok. 10-15 minut (do momentu aż będzie upieczone, ale nie zapieczone, musi być delikatne i miękkie).

Po upieczeniu od razu zawijamy ciasto w roladę (z papierem) i odstawiamy na ok. 15-20 minut. W tym czasie tofu miksujemy z olejem, aromatem, skórką i solą.

Biszkopt rozwijamy, smarujemy dżemem, a następnie wykładamy krem z tofu. Zawijamy i wstawiamy na 1 godzinę do zamrażarki.

Przechowujemy w lodówce.

Vegan Swiss Roll with Apricots

Swiss Roll is a classic dessert. A classic that unfortunately requires patience and some experience in the kitchen. Especially if we’re talking about the vegan version. I will not cheat anyone, it’s not a simple cake, cause you have to do it with sensitivity and delicacy. On the other hand, if I managed it somehow, you can definitely make it too.

cake has 1000 kcal

time of preparation: 30 minutes (+15 minutes of baking and additional time in the freezer)

Ingredients:

sponge cake:

100g of aquafaba

1 tablespoon of chia

45g of sugar

85g of wheat flour

1/2 teaspoon of baking powder

pinch of salt

stuffing:

155g of natural tofu

30g of coconut oil

vanilla flavor

orange peel

pinch of salt

100g of apricot jam

Instructions:

Beat the aquafaba to foam. Finally, add chia seeds and sugar. Then sifted flour, baking powder and salt. After gentle mixing, pour the dough onto the baking paper on the baking tray.

Bake at 180 Celsius degrees for about 10-15 minutes (until it is baked, but it must be delicate and soft). After baking, wrap the dough in a roulade immediately (with paper) and leave for about 15-20 minutes.

During this time, tofu is mixed with oil, aroma, orange peel and salt. Unroll cake and spread with jam and then tofu cream.

Roll and put in the freezer for 1 hour. Store in a refrigerator.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*