Rolada z chlebka bananowego

To moja pierwsza słodka rolada. Bałam się, że ciasto całkowicie popęka podczas zwijania, ale udało się znakomicie. Robicie często chlebki bananowe? Ja je bardzo lubię, choć o wiele częściej robię bananowe muffinki. Miałam drobną przerwę w deserach ze względu na majowe wyjazdy, ale pomiędzy obiadem a kolacją udało mi się zrobić taką roladkę.

To, że ciasto jest bananowe to ustaliliśmy, ale co z masą? Jest delikatna, na bazie sera ricotta. W szafce znalazłam też orzechy pecan, które postanowiłam dodać do rolady. Wiem, że nie wygląda perfekcyjnie. Nie wygląda nawet ładnie. Ale smakuje wyśmienicie.

rolada z chlebka

Być może powinnam zrobić to ciasto jeszcze raz, aby wyglądało piękniej i bardziej nadawało się do pokazania Wam. Tak pomyślałam na początku, ale później dotarło do mnie, że przecież nie o to w tym chodzi. Chodzi o to aby było smacznie. A ładnie nie zawsze się da aby było. Wiem, że część z osób które czyta tego bloga sama prowadzi swoje kulinarne miejsca w sieci i robi doskonałe potrawy. Uwielbiam oglądać te wszystkie piękne fotografie jedzenia. Nie powiem, ja też się staram aby wyglądało ono jak najapetyczniej, ale czasem mi nie wyjdzie, mam nadzieję że tym nikogo nie zrażę.

Z resztą założyłam tego bloga, żeby dzielić się z Wami moimi przepisami i inspirować! Chcę Was zachęcić do gotowania! Bo jest przyjemne i smaczne. Nie ma co się poddawać. Nie każde danie wychodzi od razu. Ja zanim nauczyłam się robić idealne pancakes najpierw wyrzuciłam do kosza ich niezliczoną ilość 😀 Więc do dzieła 🙂

rolada z chlebka bananowego

ROLADA Z CHLEBKA BANANOWEGO

ilość: 4 porcje

Składniki:

ciasto:

banany 2 sztuki

masło 20g

ksylitol 2 łyżki

cynamon 1/3 łyżeczki

ekstrakt waniliowy kilka kropel

mąka 100g

soda oczyszczona 1/3 łyżeczki

proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki

jogurt naturalny 25g

orzechy:

orzechy pecan 30g

ksylitol 2 łyżki

wino 1 łyżka

krem:

serek ricotta 40g

masło 20g

cukier puder 6 łyżek

Wykonanie:

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Banana blendujemy z odrobiną wody i mieszamy dokładnie z pozostałymi składnikami. Masę przenosimy na papier do pieczenia i rozsmarowujemy (ciasto nie może być rozsmarowane zbyt cienko).

Pieczemy ciasto około 20 minut, po czym jeszcze ciepłe zawijamy i odstawiamy na godzinę. Orzechy mieszamy z ksylitolem i winem. Wykładamy na papier i pieczemy około 15 minut.

Składniki na krem dokładnie miksujemy i rozsmarowujemy na rozwiniętym cieście. Zwijamy je ponownie i i wkładamy na godzinę do lodówki.

Gotowe ciasto smarujemy ricottą i obkładamy orzechami.



  • Magdalena Laskowska

    Takie rolady jeszcze nie robiłam. Musi smakować pysznie 🙂

  • marzena

    Rewelacyjny pomysł 🙂

  • Pomysłowe 😀

  • Cudnie jak zawsze!

  • Nawet nie pomyślałyśmy, że ze zwykłego chlebka bananowego można zrobić coś więcej niż tylko pokroić na kawałki xD Świetny pomysł i na pewno do wykorzystania 😀