Roladki makaronowe z cukinią i migdałami

Pyszny i apetyczny obiad? 😉 Prezentuję 💁 Roladki makaronowe z cukinią i migdałami, zapiekane w aromatycznym sosie pomidorowym 😍👌

Roladki makaronowe z cukinią i migdałami

Roladki makaronowe z cukinią i migdałami

3 porcje (1 ma ok. 425 kcal)

czas przygotowania: ok. 35 minut (+45 minut gotowania)

koszt: ok. 3,50 zł za porcję

Składniki:

190 g makaronu lasagne
1 średnia cukinia
1 cebula
90 g szpinaku
55 g migdałów
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki tymianku
500 g passaty pomidorowej
pęczek koperku
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka oregano

Wykonanie:

Cukinię kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie cebulą, czosnkiem i tymiankiem ok. 5 minut. Dodajemy pokruszone migdały. Makaron lasagne wkładamy do wrzątku i gotujemy ok. 8-10 minut, a następnie wykładamy na talerz.

Na każdy płat wykładamy farsz z cukinii, zawijamy i kładziemy do naczynia żaroodpornego. Passatę mieszamy z koperkiem, oliwą, cukrem, startym czosnkiem, oregano i wykładamy na roladki.

Przykrywamy naczynie i wkładamy do piekarnika (180 stopni) na ok. 30 minut (roladki powinny być całe przykryte sosem, jeśli potrzeba dolewamy więcej wody lub bulionu warzywnego).

Na ostatnie 5 minut pieczenia zdejmujemy pokrywkę i zapiekamy.

Pasta rolls with zucchini and almonds

3 servings (1 has 425 kcal)

time of preparation: 35 minutes (+45 minutes of cooking)

Ingredients:

190 g lasagne pasta
1 medium zucchini
1 onion
90 g spinach
55 g almonds
1 tablespoon of oil
1 clove of garlic
1/2 teaspoon thyme
500 g tomato passata
bunch of dill
1 tablespoon of oil
1 clove of garlic
1 teaspoon of sugar
1 teaspoon oregano

Instructions:

Dice zucchini and fry in onion, garlic and thyme for about 5 minutes. Add crushed almonds. Put the lasagne in boiling water and cook for about 8-10 minutes, then put on a plate.

Put zucchini stuffing on each piece, wrap and put into an ovenproof dish. Mix passata with dill, olive oil, sugar, grated garlic, oregano and put on rolls.

Cover the dish and put in the oven (180 Celsius degrees) for about 30 minutes (the rolls should be covered with the sauce, if necessary, add more water or vegetable broth).

For the last 5 minutes of baking, remove the lid.