Różowe kulki mocy (wegańskie, bez glutenu, bez słodzików)

Czyż one nie są urocze? Postanowiłam, że zamiast kolejnych, zwyczajnych kulek przygotuję tym razem takie, które będą kusiły swoim kolorem! Jeżeli chodzi o naturalne barwniki to najlepszy jest sok z buraka (ja użyłam z buraczków marynowanych w słoiku, bo tylko takie miałam pod ręką). Dosłownie odrobina wystarczyła, żeby zabarwić wiórki kokosowe i nadać im piękny, różowy kolor!

Różowe kulki mocy (wegańskie, bez glutenu, bez słodzików)

Oczywiście kulek mocy chyba nie muszę zachwalać, bo każdy kto choć raz próbował takich przekąsek, wie że to dobry wybór.

Różowe kulki mocy (wegańskie, bez glutenu, bez słodzików)

12 kulek (1 to ok. 150 kcal)

czas przygotowania: ok. 30 minut

koszt: ok. 1,20zł za 1 kulkę

Składniki:

155g migdałów

75g nerkowców

115g daktyli

30g masła orzechowego

1/2 łyżeczki cynamonu

szczypta soli i parę kropel ekstraktu waniliowego

wiórki kokosowe i odrobina soku z buraka do obtoczenia

Wykonanie:

Migdały, nerkowce i daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do namoczenia (przez noc albo minimum 1 godzinę). Mielimy orzechy (to od nas zależy czy wolimy aby powstała z nich gładka masa czy mają być wyczuwalne ich kawałeczki).

Następnie dodajemy daktyle i ponownie rozdrabniamy. Do masy dodajemy masło orzechowe, cynamon, sól, ekstrakt i całość mieszamy dokładnie.

Wstawiamy na 15-30 minut do zamrażarki, a następnie formujemy 12 kulek, które obtaczamy w wiórkach zabarwionych sokiem z buraka.

Kulki przechowujemy w lodówce.

Pink energy balls (vegan, gluten free, sweeteners free)

Aren’t they cute? I decided that instead of the next, ordinary balls I will prepare them in extra color! When it comes to natural dyes, the best is beetroot juice. Literally a bit of it was enough to give coconut flakes a beautiful, pink color!

12 balls (1 – 150 kcal)

time of preparation: 30 minutes

Ingredients:

155g almonds

75g cashews

115g dates

30g peanut butter

1/2 teaspoon of cinnamon

a pinch of salt and a few drops of vanilla extract

coconut flakes and a bit of beet juice for coating

Instructions:

Pour the almonds, cashews and dates with boiling water and leave to soak (overnight or minimum 1 hour). Grind the nuts.

Then add the dates and mix again. Add peanut butter, cinnamon, salt, extract and mix thoroughly. Put for 15-30 minutes into the freezer, and then form 12 balls. Coat thrm in coconut flakes with beetroot juice.

Store the energy balls in the fridge.

 

 



6 thoughts on “Różowe kulki mocy (wegańskie, bez glutenu, bez słodzików)”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*