Ryż z Kapustą Kwaszoną, Kalafiorem i Sadzonym Jajkiem

Już w 20 minut możemy mieć na stole wspaniały obiad – Ryż z Kapustą Kwaszoną, Kalafiorem i Sadzonym Jajkiem, posypany szczypiorkiem i siemieniem lnianym. Zbilansowany, smaczny, zdrowy i pożywny posiłek.

Myślę, że większość z nas szuka przepisów na szybkie obiady. Umówmy się, ale żyjąc w pędzie codziennego dnia, jeżeli chcemy dbać o to aby jeść zdrowe i smaczne posiłki, takie propozycje to prawdziwe wybawienie. Najbardziej nie lubię się śpieszyć podczas przygotowywania posiłków. Odbiera mi to chęć gotowania i radość z jedzenia. Dlatego cenię sobie przepisy, które przygotowuje się szybko, nawet robiąc je powoli 😉

ryż z kapustą

Taką propozycję na obiad z ryżem mam właśnie dla Was dzisiaj.

Czy próbowaliście już podsmażanego, rozdrobnionego kalafiora? Przypomina on wtedy zupełnie ziarenka ryżu. Doskonale nadaje się do szybkich potraw, bo wystarczy 8-10 minut, aby był gotowy. To drugi raz kiedy go próbuję w takiej konfiguracji i drugi raz zupełnie trafiony w dziesiątkę.

Postanowiłam podać taki rozdrobniony kalafior w towarzystwie dodatkowego ryżu, aby danie było bardziej pożywne i sycące, ale jeżeli chcecie możecie zastąpić ryż całkowicie kalafiorem. Zmiksowanie kalafiora za pomocą rozdrabniacza zajmuje dosłownie chwilę.

ryż z kapustą

Dzisiaj kalafiorowi towarzyszyć będzie kapusta kwaszona przyprawiona sosem sojowym, dzięki czemu całość nabiera bardzo ciekawego smaku. Kapusty kwaszonej nie jadłam już bardzo dawno i z wielką chęcią się na nią skusiłam 🙂 Bardzo lubię smak duszonej, kwaszonej kapusty. Doskonale łączy się on w tym przypadku z kalafiorem. Aby zachować prozdrowotne właściwości kapusty kwaszonej nie należy smażyć jej zbyt intensywnie i zbyt długo.

Na koniec oczywiście jajeczko sadzone. Ach ten smak półpłynnego żółtka doskonale skomponował się z resztą dania! Do tego odrobina szczypiorku, siemienia i pieprzu. Przepyszny obiad gotowy!

ryż z kapustą

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu 😉 A jeśli szukacie innych pomysłów na ryż to kliknijcie tutaj -> klik!

Ryż z Kapustą Kwaszoną, Kalafiorem i Sadzonym Jajkiem

2 porcje (1 porcja to ok. 400kcal)

Składniki:

ryż 100g

jajka 4 sztuki

kalafior 1/2 główki

oliwa do smażenia

czosnek 3 ząbki

kapusta kwaszona 205g

sos sojowy 2-3 łyżki

szczypiorek, siemię lniane do podania

pieprz do smaku

Wykonanie:

Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek (ok. 2 minut). Dodajemy kapustę kwaszoną i podsmażamy ją z sosem sojowym przez około 3 minuty.

Następnie dodajemy rozdrobniony kalafior i smażymy mieszając od czasu do czasu przez ok. 8-10 minut (podlewając co jakiś czas wodą). Na koniec (po zdjęciu patelni z ognia) dodajemy ryż i mieszamy dokładnie.

Danie podajemy z jajkami sadzonymi, szczypiorkiem, siemieniem i świeżo mielonym pieprzem.

 

Zapisz

Zapisz



10 thoughts on “Ryż z Kapustą Kwaszoną, Kalafiorem i Sadzonym Jajkiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*