Ryż z dodatkami

Ryż nie musi być nieciekawym dodatkiem do obiadu! Oto mój sposób na to by był bardziej ciekawy w smaku i stanowił nie tylko uzupełnienie posiłku, ale był gwiazdą na talerzu.

Ryż z dodatkami

Ryż z dodatkami

3 porcje (1 ma ok. 335 kcal)

czas przygotowania: ok. 5 minut (+ 25 minut gotowania)

koszt: ok. 1,80 zł za porcję

Składniki:

1 cebula
200 g ryżu
500 ml bulionu warzywnego
30 g żurawiny suszonego
15 g orzechów pekan
1 łyżeczka suszonych ziół
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 świeży ogórek
natka pietruszki

Wykonanie:

Na odrobinie oleju podsmażamy cebulę do zeszklenia. Następnie dodajemy ryż i smażymy jeszcze minutę. Zalewamy bulionem i gotujemy do momentu, aż ryż wchłonie bulion i będzie miękki (jeżeli jest potrzeba dolewamy wody podczas gotowania).

Pod koniec doprawiamy i dodajemy żurawinę oraz orzechy. Przed podaniem mieszamy z świeżym ogórkiem i natką pietruszki.

Extra rice

3 servings (1 has 335 kcal)

time of preparation: 5 minutes (+ 25 minutes of cooking)

Ingredients:

1 onion
200 g of rice
500 ml vegetable broth
30 g of dried cranberries
15 g of pecan nuts
1 teaspoon of dried herbs
1 teaspoon of granulated garlic
1 fresh cucumber
parsley

Instructions:

Fry the onions with a little bit of oil for 3 minutes. Then add rice and fry for another minute. Pour the broth and cook until the rice absorbs the broth and will be soft (if necessary, add water).

At the end, season and add cranberries and nuts. Before serving, mix with fresh cucumber and parsley.

 



>
Facebook