Ryżowa sałatka azjatycka z nerkowcami i sosem orzechowym

Ryżowa sałatka azjatycka z nerkowcami i sosem orzechowym to kolorowy, chrupiący, wegański posiłek idealny na obiad lub lunch! Azjatyckie składniki (sos sojowy, imbir, sezam, orzechy nerkowca) nadają jej wspaniałego, wyrazistego smaku!

Najczęściej poszukiwanymi przepisami są te na szybkie obiady i posiłki do pracy. Czemu nie danie, które sprawdzi się w obu sytuacjach. Zarówno jako obiad po pracy, kiedy mamy 15 minut na jego przygotowanie, jak i lunch zapakowany w pudełku do pracy lub szkoły.

ryżowa sałatka

Pierwsze o czym muszę powiedzieć to sos… na prawdę świetny! Komponuje się doskonale ze składnikami sałatki i już wiem, że na pewno użyję go również w innych potrawach. Orzechowo-miodowo-sojowo-imbirowy. Po prostu super!

To teraz możemy przejść do przepisu na tę kolorową sałatkę 🙂

Ryżowa sałatka azjatycka z nerkowcami i sosem orzechowym

2 porcje (1 porcja to ok. 400 kcal)

czas przygotowania to ok. 20 minut

koszt to ok. 7.50 zł

Składniki:

marchew 1 sztuka

ryż 100 g

kapusta pekińska ok. 130 g

papryka czerwona 70 g

papryka żółta 70 g

garść rukoli

nerkowce 20 g

sok z 1/4 cytryny

szczypta imbiru

miód 1 łyżka

sos sojowy 2 łyżki

sezam 1/2 łyżeczki

masło orzechowe 55 g

woda 40 l

pieprz i sól do smaku

Wykonanie:

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Marchew ścieramy na tarce, paprykę i kapustę kroimy w paski. Składniki na sos (sok z cytryny, imbir, miód, sos sojowy, masło orzechowe, woda, sól i pieprz) dokładnie mieszamy.

Ryż mieszamy z warzywami i sosem. Podajemy z rukolą, nerkowcami i sezamem.