Ryżowe kulki w sezamie

Chociaż nigdy nie próbowałam sushi i ogólnie na temat rodzajów ryżu nie wiem jakoś dużo, to moim ulubionym jest chyba jaśminowy. Osobiście uważam, że ryż to świetny sposób na obiad i na deser! A dlaczego nie podać go w jakiś ciekawszy sposób? Stąd mój pomysł na Ryżowe Kulki w Sezamie.

Ryżowe kulki w sezamie

Ryżowe kulki w sezamie

(3 porcje, 1 porcja to ok. 600 kcal)

czas przygotowania: ok. 10 minut (+30 minut na ugotowanie i ostudzenie ryżu)

koszt: ok. 1,25 zł za 1 porcję

Składniki:

345g ryżu
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
900ml wody (+ więcej jeśli będzie potrzeba)
65g sezamu
awokado, sałata, chrzan do podania

Wykonanie:

Ryż gotujemy z wodą, sosem sojowym i olejem sezamowym. Można również dodać ocet cydrowy lub ryżowy i posolić do smaku.
Po ugotowaniu i ostudzeniu dodajemy połowę sezamu do ryżu i zagniatamy delikatnie.

Robimy kulki, które obtaczamy w pozostałej ilości sezamu. Podajemy z sałatą, awokado i chrzanem.

Rice balls in sesame seeds

Although I have never tried sushi and I don’t know very much about the types of rice, my favorite is probably jasmine rice. Personally, I think that rice is a great way for lunch and for dessert! And why not prepare in a more interesting way? So here is my  idea for Rice Balls in Sesame.

(3 servings, 1 serving – 600 kcal)

time of preparation: 10 minutes (+30 minutes for boiling and serving the rice)

Ingredients:

345g of rice
1 tablespoon of soy sauce
1 teaspoon of sesame oil
900ml of water (+ more if needed)
65g of sesame seeds
avocado, lettuce, horseradish for serving

Instructions:

Boil the rice with water, soy sauce and sesame oil. You can also add cider or rice vinegar and salt it to taste.
After cooking and cooling, add half of the sesame to rice and knead gently.

Make balls and coat them in the remaining amount of sesame seeds. Serve with lettuce, avocado and horseradish.