Ryżowe placki Akki Rotti z pomidorowym sosem

Ryżowe Placki, czyli moja wersja indyjskich Akki Rotti podawanych tam na śniadanie. To mieszanka mąki ryżowej z wodą i dowolnymi przyprawami oraz dodatkami. Najczęściej podawane są one z sosem lub curry. Marzy mi się aby spróbować takich oryginalnych indyjskich smaków, a przede wszystkim aby nauczyć się je przygotowywać! W Internecie jest oczywiście wiele inspiracji, filmów i przepisów, ale takie warsztaty na pewno by mi się przydały. Szukając wskazówek do zrobienia Akki Rotti znalazłam również przepis, gdzie prócz mąki ryżowej dodaje się jeszcze ugotowany ryż i właśnie takie rozwiązanie postanowiłam sprawdzić.

Ryżowe placki Akki Rotti z pomidorowym sosem

Ryżowe placki Akki Rotti z pomidorowym sosem

4 porcje (1 porcja to ok. 245 kcal)

czas przygotowania: ok. 45 minut

koszt: ok. 1,70 zł za 1 porcję

Składniki:

55g ryżu białego

160g mąki ryżowej

szczypta soli

sos:

3 łyżki oliwy

puszka pomidorów krojonych

1 łyżeczka musztardy

1 łyżeczka przypraw

Wykonanie:

Ryż gotujemy ok. 15 minut. Następnie blendujemy lub zagniatamy na w miarę jednolitą masę. Dodajemy mąkę ryżową i szczyptę soli.

Całość mieszamy i dodajemy wodę w takiej ilości by powstała masa jak na ciasto do tortilli. Wykładamy masę łyżką na rozgrzaną patelnię i delikatnie rozsmarowujemy (niestety ciasto bardzo się klei więc warto użyć dwóch łyżek).

Podsmażamy placuszki obracając co 30-40 sekund przez 4 minuty każdy. W międzyczasie wszystkie składniki na sos mieszamy w garnku i podgrzewamy w garnku.

Placki podajemy z sosem od razu po przygotowaniu.

Rice Akki Rotti with tomato sauce

My version of the Indian Akki Rotti traditionally served for breakfast. It is a mixture of rice flour with water and spices or extra ingredients. Often they are served with sauces or curry. I’m dreaming about the possibility of trying original Indian flavors, and above all to learn how to prepare them! There are of course many inspirations, videos and recipes on the Internet.

4 servings (1 serving – 245 kcal)

time of preparation: 45 minutes

Ingredients:

55g white rice

160g rice flour

pinch of salt

sauce:

3 tablespoons of oil

can of sliced tomatoes

1 teaspoon of mustard

1 teaspoon of spices

Instructions:

Cook the rice for about 15 minutes. Then blend or knead to a fairly uniform mass. Add rice flour and a pinch of salt. Mix everything and add water (to create a mass like for tortillas).

Put a spoon of dough on a hot pan and gently spread it (unfortunately the dough is very sticky so use two spoons). Fry the Akki Rotti turning them every 30-40 seconds for 4 minutes each.

In the meantime, mix all the ingredients for the sauce in a pot and heat it. Serve with sauce immediately after preparation.