Sadzone Jajka na Plackach z Cukinii, Marchewki i Ziemniaków

Nie ma to jak zacząć dzień z warzywnymi Plackami z Cukinii, Marchewki i Ziemniaków, na których dodatkowo wylądowały Sadzone Jajka. Białkowo i pożywnie!

sadzone jajka

Jeżeli mowa o wytrawnych śniadaniach to te z jajkami są dla mnie zdecydowanie numerem jeden. Nie są bardzo kaloryczne, a stanowią doskonałe źródło białek i tłuszczy. Dają dużo energii na cały początek dnia. Zdecydowanie propozycja dla każdego. Tym bardziej, że ich przygotowanie jest proste i szybkie (praktycznie w każdej formie). Co ciekawe przekonałam się o tym dopiero po studiach! Dlaczego?! Gdybym wiedziała o tym wcześniej na pewno lepiej wyglądałyby moje pierwsze godziny na uczelni 😀

sadzone jajka

Pamiętajcie, aby starać się stawiać na jajka dobrej jakości, najlepiej ze sprawdzonych źródeł. A jeżeli takich nie mamy, to w sklepach obecnie również mamy ich większy wybór. Ostatnio natknęłam się na ciekawy wpis dot. wyboru jajek u Agaty (zajrzyjcie, jeżeli jeszcze nie wiecie co znaczą symbole na jajkach i na co zwrócić szczególną uwagę przy ich wyborze).

Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam jajka na miękko. Zarówno te w formie sadzonej jak i po benedyktyńsku. A co najdziwniejsze ich smak poznałam dopiero niedawno! I zakochałam się od razu 🙂

sadzone jajka

Aż chce się przebić to żółtko i zjeść je razem z takimi plackami <3 Powiem Wam, że to danie zdecydowanie sprawdziło się na śniadanie 🙂

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na jajka to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Sadzone Jajka na Plackach z Cukinii, Marchewki i Ziemniaków

2 porcje (1 porcja to ok. 350kcal)

Składniki:

ziemniaki ok. 500g

cukinia 1 sztuka

marchewki 2 sztuki

szczypiorek posiekany

mąka pszenna 15g

jajko 1 sztuka

sól i pieprz do smaku

oliwa do smażenia

jajka sadzone 2 sztuki

jogurt naturalny do podania

Wykonanie:

 Ziemniaki, cukinię i marchewki ścieramy i łączymy z pozostałymi składnikami. Placki smażymy na małej ilości oliwy po 7 minut z obu stron. Placki podajemy z jajkiem sadzonym i jogurtem naturalnym.

Zapisz

Zapisz



  • Pyszne te placuszki 🙂 Lubię takie warzywne podjadać na kolację, a jak zostanie, to biorę je wtedy do pracy 🙂

  • Uwielbiam sadzone jajka, a w takiej postaci jeszcze ich nie jadłam! 🙂

    • To koniecznie spróbuj, bardzo fajne połączenie 😉

  • piegusek

    pyszności 🙂

  • Jak ona gotuje

    ale pyszna porcja smakołyków! 🙂

  • Ewa W

    noo takie śniadanie,to ja rozumiem,,,tylko kto by mi takie zrobił 😀

  • Jajka na śniadanie to chyba najczęściej spotykany u mnie produkt 😉 z placuszkami wyglądają bardzo apetycznie. 😉

    • Dziękuję i polecam, zwłaszcza jeśli lubisz jajka na miękko 😉

  • Takie rozlane żółtko <3 To już 15:00 a my nadal kuriera z obiadkiem nie widzimy 🙁 😛 Chyba jednak zjadł po drodze 😀

  • Magdalena Baran

    ziemniaki ścieramy na tych grubych oczkach? nie zrobi nam się trochę ciapka z soku z cukinii i ziemniaków? oj ja mam złe doświadczenia niestety z cukiniowymi plackami- ostatnio dałam za dużo mąki kukurydzianej i wyszły…dziwne. ale przepis świetny! może zaserwuję takie jajo na niedzielne śniadanie:) a jajka w Polsce bierzemy od sąsiadki i wiemy że najzdrowsze. W Norwegii kupuję zwykłe czyli pewnie nasze „trójki” bo te z wolnego wybiegu mają koszmarna cenę- raz na jakiś czas jasne mozna sobie pozwolić ale niestety nadrabiamy tymi tańszymi. jakbym była bogata jadłabym wszystko eko bio i od szczęśliwych zwierzątek!

    • No niestety, domyślam się, że w Norwegii pewnie ceny za takie produkty są o wiele większe niż w Polsce ;( A co do placuszków to jeżeli cukinia jest mocno soczysta, to lepiej odstawić na jakieś pół godziny zasypane lekko solą i później dobrze odcisnąć 😉

  • świetny pomysł ! dziś u Ciebie zdecydowanie w moich klimatach 🙂 super!

    • Cieszę się, że przepis przypadł do gustu 😉

  • Super propozycja z tymi plackami. bardzo lubię cukinie i jajka, także danie dla mnie:)

    • Dziękuję i cieszę się 🙂

  • Fabryka Pomysłów

    mniam 🙂 placki z cukinii w sezonie jem dośc często 🙂

  • Na śniadanie nie miałabym czasu takich przygotować(bo ja zawsze rano za długo śpię, a potem się spieszę), ale na obiad byłby idealne! 🙂 Palce lizać!

    • Jak najbardziej na obiad również się sprawdzają 😉 Ja na śniadanie robię zazwyczaj dzień przed 😉

  • dishdogz

    Mniam!

  • Czegoś takiego jeszcze nie jadłem. Świetny pomysł na śniadanie. Koniecznie muszę wypróbować w najbliższych dniach.