Sajgonki z wędzonym tofu

Kiedy życie nie daje Ci spokoju i śnisz o azjatyckich sajgonkach, trzeba się temu poddać! Udało mi się przygotować je idealnie. Nie lubię się zbytnio chwalić, ale to najlepsza wersja jaką jadłam! Z każdym kęsem miałam ochotę na więcej.

Sajgonki z wędzonym tofu

Sajgonki z wędzonym tofu

3 porcje (1 ma ok. 600 kcal)

czas przygotowania: ok. 25 minut (+ 15 minut smażenia)

koszt: ok. 4,90 zł za porcję

Składniki:

1.5 kostki wędzonego tofu
1 starta marchew
175 g posiekanej kapusty pekińskiej
100 g nerkowców
50 g kiełków stir-fry
1 łyżka sosu sojowego
szczypiorek
parę plasterków świeżego imbiru (lub 1/3 łyżeczki suszonego)
15 kawałków papieru ryżowego
ok. 50-60 g oleju do smażenia
sos:
30 g sosu sojowego
łyżka octu ryżowego (lub jabłkowego)
1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
szczypta imbiru
opcjonalnie chili

Wykonanie:

Tofu kruszymy na mniejsze kawałki i smażymy z pozostałymi składnikami na farsz ok. 5 minut. Odstawiamy do przestudzenia. Sajgonki przygotowujemy i zawijamy wg instrukcji na opakowaniu papieru ryżowego.

Smażymy na oleju ok. 5 minut. Podajemy z wcześniej przygotowanym sosem.

Spring rolls with smoked tofu

When you dream about Asian spring rolls, you have to give up and make them!

3 servings (1 has 600 kcal)

time of preparation: 25 minutes (+ 15 minutes of frying)

Ingredients:

1.5 cubes of smoked tofu
1 grated carrot
175 g of chopped Chinese cabbage
100 g of cashews
50 g of stir-fry sprouts
1 tablespoon of soy sauce
chives
a few slices of fresh ginger (or 1/3 teaspoon of dried)
15 pieces of rice paper
approx. 50-60 g cooking oil
sauce:
30 g of soy sauce
tablespoon of rice (or apple) vinegar
1 clove of garlic (pressed through the press)
a pinch of ginger
optional chili

Instructions:

Crumble tofu into smaller pieces and fry with the remaining ingredients for stuffing for about 5 minutes. Leave it to cool down. Prepare spring rolls/

Fry with oil for about 5 minutes. Serve with prepared sauce.

 



>
Facebook