Sałatka z ciecierzycą i awokado

Sałatka z ciecierzycy i awokado jest bardzo prosta w przygotowaniu i doskonale się sprawdza jako lekki obiad lub jedzenie na wynos. Podana z świetnym sosem na bazie ciecierzycy i masła orzechowego. To sałatka, która jest pożywna, bogata w proteiny i pyszna! Nasyci na długo bez wyrzutów sumienia 😉

Kiedy czujecie, że dzisiaj jest dzień, w którym na prawdę nie chce Wam się gotować i jedyne co możecie zrobić to wstawić paczkę ryżu do wrzątku, to ten przepis jest dla Was. Wystarczy trochę zmiksować, posiekać, zmieszać i gotowe.

sałatka z ciecierzycą

Uwielbiam połączenie ciecierzycy i awokado. Jak dla mnie oba produkty mają doskonałą konsystencję. Szkoda tylko, że awokado jest takie drogie :(. Dlatego w przepisie użyłam tylko połowę, a resztę przeznaczyłam na smarowidełko do kanapek. W każdym razie sałatka i tak jest bardzo syta, bo zawiera dodatkowo ryż, pomidorki i cebulę.

Sałatka nie jest mdła, ale wręcz bardzo wyrazista dzięki sosowi. Sos zrobiłam ze zmiksowanej ciecierzycy z dodatkiem masła orzechowego, musztardy i soku z cytryny.

Sałatka z ciecierzycą i awokado

2 porcje (1 porcja to ok. 400 kcal)

czas przygotowania to ok. 20 minut

koszt to ok. 8.50 zł

Składniki:

ryż 125 g

ciecierzyca konserwowa 200 g

woda 50 ml

sok z 1/4 cytryny

masło orzechowe ok. 15 g

musztarda 1 łyżka

sól i pieprz do smaku

cebula parę plasterków

pomidorki czerwone ok. 190 g

natka pietruszki

awokado 1/2 sztuki

Wykonanie:

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Połowę ciecierzycy blendujemy na gładki sos z wodą, sokiem z cytryny, masłem orzechowym, musztardą i przyprawami.

Ugotowany ryż mieszamy z pokrojoną cebulą, pomidorkami, natką, pozostałą ciecierzycą, awokado i polewamy sosem.



  • Na zabiegany dzień obiad jak znalazł 😀 Tylko czekamy na naszą ogródkową pietruszkę, bo ona ma najlepszy aromat 🙂

  • Pyszności 🙂 Uwielbiam takie dania 🙂