Sałatka z Fasolą, Tymiankiem i Rozmarynem

Uwielbiam weekendy, szkoda że tak szybko mijają i zanim się obejrzę już jest środek tygodnia. Staram się zawsze opracować w weekend żywieniowy plan na najbliższe dni i przygotować ciekawe lunchboxy, takie jak Sałatka z Fasolą.

salatka-z-fasola

Planowanie posiłków ograniczam do 2-3 dni wprzód. Po to aby zawsze było świeżo i na bieżąco z codziennymi zakupami oraz zapasami w lodówce. Przygotowywanie sałatek należy chyba do jednych z szybszych i prostszych sposobów na drugie śniadanie. Wystarczy posiekać, zmieszać, zalać sosem i wsadzić do pudełka.

salatka-z-fasola

Ponieważ praktycznie wszystkie moje sałatki są bezmięsne to staram się uzupełniać białko dodatkiem roślin strączkowych, tj. soczewica, ciecierzyca lub fasola. Co najlepsze dzięki użyciu fasoli z puszki, przygotowanie takiej sałatki to bułka z masłem!

salatka-z-fasola

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na sałatkę to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Sałatka z Fasolą, Tymiankiem i Rozmarynem

2 porcje (1 porcja to ok. 240 kcal)

Składniki:

fasola czerwona z puszki 130g

rozmaryn parę świeżych listków

tymianek parę świeżych listków

sól i pieprz do smaku

pomidorki koktajlowe ok. 10 sztuk

pomidory suszone ok. 4 sztuk

mięta suszona 1/2 łyżeczki

sałata masłowa ok. 100g

nasiona dyni 30g

dressing:

sok z 1/4 cytryny

musztarda 1 łyżka

oliwki 4-5 sztuk

oliwa 15g

pieprz do smaku

opcjonalnie podać z waflami ryżowymi

Wykonanie:

Wszystkie składniki na dressing mieszamy dokładnie (oliwki kroimy na mniejsze kawałki). Sałatę rozrywamy w rękach i mieszamy z pokrojonymi na pół pomidorkami, ziołami, fasolą.

Sałatkę posypujemy pestkami dyni i polewamy dressingiem.

Zapisz