Sałatka Fattoush

Czy dopada Was czasem sałatkowa rutyna? Jeśli tak to przychodzę z nowym pomysłem na sałatkę FATTOUSH! Sycąca, prosta i zdrowa – moja nowa ulubiona kompozycja.

Sałatka Fattoush

Sałatka Fattoush

(2 porcje, 1 ma ok. 280 kcal)

czas przygotowania: ok. 30 minut

koszt: ok. 2,10 zł za 1 porcję

Składniki:

pieczywo:
2 bułki („wczorajsze”) lub inne pieczywo (ok. 110g)
1 łyżka oliwy
sól i pieprz do smaku
sałatka:

2 garści rukoli lub innej sałaty
1,5 dużego pomidora
1 świeży ogórek
sok z 1/4 cytryny
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy
pęczek natki pietruszki
mięta, sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Pieczywo kroimy w kostkę. Mieszamy z oliwą i przyprawami. Wykładamy na papier pergaminowy i pieczemy ok. 10 minut do zarumienienia.

Mieszamy składniki na sałatkę. Na koniec dodajemy pieczywo, delikatnie mieszamy i od razu podajemy.

Sałatka Fattoush

Do you sometimes feel like you get a salad routine? If so, I come with a new idea for a FATTOUSH salad! Filling, simple and healthy – my new favorite composition.

2 servings (1 has 280 kcal)

time of preparation: 30 minutes

Ingredients:

bread:
2 rolls („yesterdays”) or other bread (about 110g)
1 tablespoon of olive oil
salt and pepper to taste
salad:
1.5 large tomatoes
1 fresh cucumber
juice from 1/4 lemon
1 clove of garlic
3 tablespoons of oil
bunch of parsley
mint, salt and pepper to taste

Instructions:

Cut the bread into cubes. Mix with olive oil and spices. Put on parchment paper and bake for about 10 minutes. Mix the ingredients for a salad.

At the end add bread, mix gently and serve immediately.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*