Sałatka z komosą ryżową w rzodkiewkowym pesto i pomidorkami

Sałatka z komosą ryżową to bardzo fajna opcja na przekąskę lunchową lub dodatek do obiadu. Nie dość, że smaczna to jeszcze zdrowa, a do tego oczywiście wegańska! Można do niej dorzucić ulubione dodatki, doskonale sprawdzi się w towarzystwie pieczonych ziemniaczków i grillowanego tofu. Świetnie się będzie również nadawać na wypadek wizyty niespodziewanych gości.

Muszę przyznać szczerze, że długi czas unikałam komosy ryżowej. I po pierwsze wynikało to z jej ceny, bo wolałam kupić tańszy ryż, a po drugie niezbyt mi smakowała. Ostatnio jednak pojawiła się w lidlu promocja, którą postanowiłam wykorzystać i kupiłam dwie paczuszki. Przed ugotowaniem dokładnie ją opłukałam i udało się. Wróciła do łask!

Sałatka z komosą ryżową w rzodkiewkowym pesto i pomidorkami

Pewnie jednak głównie ciekawi Was rzodkiewkowe pesto! Tak, postawiłam na zero waste i wykorzystałam zieleninę z pęczka kupionych rzodkiewek. Wyszło! Już dawno nosiłam się z zamiarem wypróbowania takiego sposobu na pesto i w końcu zaryzykowałam.

Sałatka z komosą ryżową w rzodkiewkowym pesto i pomidorkami

4 porcje (1 porcja to ok. 300 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut (+15 minut gotowania)

koszt: ok. 2,20 zł za 1 porcję

Składniki:

150g komosy ryżowej

16 pomidorków koktajlowych

1 łyżeczka suszonej bazylii

sól i pieprz do smaku

pęczek szczypiorku

pesto:

1 pęczek zielonej części rzodkiewek

40g oliwy

szczypta soli

30g pestek dyni

Wykonanie:

Komosę płuczemu trzykrotnie zimną wodą na sitku, a następnie wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok. 15 minut. Pomidorki przyprawiamy bazylią, solą, pieprzem i pieczemy do zarumienienia.

Składniki na pesto blendujemy. Wszystko mieszamy w miseczce i podajemy.

Salad with quinoa in radish pesto and tomatoes

Salad with quinoa is a very nice option for a lunch snack or dinner. It’s tasty, still healthy, and of course vegan! You can add your favorite adds to it, serve with baked potatoes and grilled tofu. It will also be great for visit of unexpected guests.

4 servings (1 serving – 300 kcal)

time of preparation: 15 minut (+15 minut of cooking)

Ingredients:

150g quinoa

16 cherry tomatoes

1 teaspoon of dried basil

salt and pepper to taste

a bunch of chives

pesto:

1 bunch of green radish

40g olive oil

pinch of salt

30g pumpkin seeds

Instructions:

Rinse the quinoa three times with cold water, then add to boiling water and cook for about 15 minutes. Season the tomatoes with basil, salt, pepper and bake until golden brown.

Blend the ingredients for pesto. Mix everything in a bowl and serve.