Sałatka makaronowa ze szparagami

Jak pewnie zdążyliście się zorientować sezon na szparagi dobiega końca, dlatego trzeba wykorzystać je w kuchni na tyle ile się da! Aby więc później nie żałować przychodzę do Was z pomysłem na świetny letni obiad: Sałatka Makaronowa ze Szparagami.

Nie jestem jedną z osób, która kiedy rzucą wegańskie pizze albo czekolady w jakimś sklepie to czatuję przed otwarciem albo jeżdżę po mieście żeby znaleźć choć jeden produkt z wege oferty. Zupełnie to do mnie nie trafia. Za to uwielbiam korzystać z sezonowych produktów i jak tylko takie się pojawiają to staram się przemycać je do dań w swojej kuchni! Nie przejdę obojętnie obok pięknych szparagów, truskawek, borówek, kapusty…

Sałatka makaronowa ze szparagami

Ta sałatka to dla mnie świetny dowód na to, że może być lekko, orzeźwiająco, ale jednocześnie bardzo sycąco!

Można ją podać jako pełnowartościowy obiad, dodatek do dań z grilla lub przekąska na letnim przyjęciu.

Sałatka makaronowa ze szparagami

2 porcje (1 porcja ma ok. 600 kcal)

czas przygotowania: ok. 25 minut

koszt: ok. 8 zł za porcję

Składniki:

1 pęczek zielonych szparagów

195g makaronu (wieloziarnistego penne lub innego ulubionego) (ok. 2 3/4 szklanki)

90g papryki czerwonej (1/2 sztuki)

3 ogórki konserwowe

1 pęczek koperku

sól i pieprz do smaku

sok z 1/4 cytryny

odrobina suszonej mięty

sos majonezowy:

6 łyżek oliwy

6 łyżek mleka roślinnego

1 łyżeczka musztardy

1 łyżka octu

chili, papryka wędzona wg uznania

do podania:

20g orzechów włoskich (1 garść)

20g płatków drożdżowych (4 łyżki)

Wykonanie:

Odłamujemy twarde końców szparagów. Gotujemy ok. 10 minut. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu i odstawiamy do przestudzenia.

Mieszamy dokładnie składniki na sos. Kroimy warzywa i wszystko dokładnie mieszamy. Całość zalewamy sosem i posypujemy orzechami włoskimi i płatkami drożdżowymi.

Pasta salad with asparagus

As you probably have already know, the season for asparagus is coming to the end, so now is the time when you have to use them in the kitchen as much as you can! So if you don’t want to regret it later, I come to you with an idea for a great summer dinner: Salad Pasta with Asparagus.

2 servings (1 serving has 600 kcal)

time of preparation: 25 minutes

Ingredients:

1 bunch of green asparagus

195g of pasta (multigrain penne or other favorite) (about 2 3/4 glasses)

90g of red bell pepper (1/2)

3 pickled cucumbers

1 bunch of dill

salt and pepper to taste

juice from 1/4 of lemon

a pinch of dried mint

mayonnaise sauce:

6 tablespoons of olive oil

6 tablespoons of plantbased milk

1 teaspoon of mustard

1 tablespoon of vinegar

chili, smoked pepper to taste

for serving:

20g of walnuts (one handful)

20g of nutritional yeasts (4 tablespoons)

Instructions:

Cut the hard ends of the asparagus. Cook for about 10 minutes. Preapre noodles according to instructions on the packaging and leave to chill.

Mix the ingredients for the sauce. Cut the vegetables and mix thoroughly. Pour sauce over the whole and sprinkle with walnuts and yeast flakes.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*