Sałatka z brzoskwiniami, orzechami pekan i tofu

Sałatka z brzoskwiniami, orzechami pekan, tofu i sosem czosnkowym to idealny pomysł na szybką, lekką, wiosenną (co z tego, że zima) przekąskę lub dodatek do obiadu!

Ostatnio zamieściłam przepis na brzoskwiniowe smoothie, a teraz przyszła pora na brzoskwinią sałatkę z dodatkiem moim ulubionych orzechów pekan i wędzonym tofu.

Sałatka z brzoskwiniami, orzechami pekan i tofu

To taka ładna, lekka sałatka, która przepełniona jest dopełniającymi się smakami. Wszystko razem tworzy raj dla podniebienia.

Jeżeli nigdzie nie znajdziecie świeżych brzoskwini to łapcie za te zamrożone albo zastąpcie owocem kaki lub ananasem.

Sałatka z brzoskwiniami, orzechami pekan i tofu

2 porcje (1 ma ok. 200 kcal)

czas przygotowania: ok. 10 minut

koszt: ok. 4 zł za 1 porcję

Składniki:

ok. 70g mixu sałat

150g brzoskwini

10g orzechów pekan

20g płatków drożdżowych

1 kostka wędzonego tofu

sos:

1 łyżka oliwy z oliwek

2 łyżki octu jabłkowego

1 rozgnieciony ząbek czosnku

sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Składniki na sos mieszamy. Wszystkie składniki na sałatkę kroimy i mieszamy z sosem. Gotowe!

Salad with peaches, pecans and tofu

Salad with peaches, pecans, tofu and garlic sauce is a perfect idea for a quick, light, spring (even in winter) lunch!

2 servings (1 has 200 kcal)

time of preparation: 10 minutes

Ingredients:

approx. 70g of lettuce mix

150g of peach

10g of pecan nuts

20g of nutritional yeast flakes

1 cube of smoked tofu

sauce:

1 tablespoon of olive oil

2 tablespoons of apple cider vinegar

1 crushed garlic clove

salt and pepper to taste

Instructions:

Mix the ingredients for the sauce. Cut all ingredients for the salad and mix with the sauce. Ready!