Sałatka z burakiem, ryżem, prażonymi pekanami i sosem musztardowym

Tak się zastanawiam czy często robicie sałatki? Czy szukacie na nie przepisów czy jest to raczej dzieło przypadku i tego co aktualnie macie w lodówce? Ja zdecydowanie wolę ten drugi sposób, ale łatwiej stworzyć pyszną sałatkę kiedy wiemy jak w fajny sposób połączyć składniki i dodać do nich coś co zamieni ją w prawdziwą ucztę. Moim zdaniem marzec to dobry czas na pożywne sałatki, takie jak jarzynowa z ryżem.

Sałatka z Burakiem to idealna propozycja na przedwiośnie. Jest pełna wspaniałych składników: pieczonych buraków, delikatnego ryżu, fasolki szparagowej, chrupiących i doskonałych w smaku orzechów pekan. Wszystko to razem daje również świetne połączenie tekstur. No i najważniejsze – sos! To nadaje całości jeszcze ciekawszego smaku i wyrazistości.

Sałatka z burakiem, ryżem, prażonymi pekanami i sosem musztardowym

Warto do sosu dodać drożdży nieaktywnych, ale jeśli nie posiadacie ich w swojej spiżarni to oczywiście można je pominąć.

Jak dla mnie miseczka takiej sałatki to świetny, pełnowartościowy posiłek. Pełen zdrowych węglowodanów z warzyw i ryżu, oraz białka i tłuszczy z orzechów. Doskonale nada się jako drugie śniadanie lub dodatek do obiadu. Co powiecie na taką sałatkę w towarzystwie chrupiącego pieczywa i humusu?

Sałatka z burakiem, ryżem, prażonymi pekanami i sosem musztardowym

2 porcje (1 porcja to ok. 350 kcal)

czas przygotowania: ok. 20 minut (+45 minut na upieczenie buraka)

koszt: ok. 2 zł za 1 porcję

Składniki:

1 mały burak

85g ryżu białego

85g fasolki szparagowej

50g orzechów pekan

sól i pieprz do smaku

sos musztardowy:

1 łyżka oliwy

1 łyżeczka syropu klonowego

1 łyżka musztardy

sok z 1/4 cytryny

1 łyżka drożdży nieaktywnych (opcjonalnie)

woda (dla konsystencji)

Wykonanie:

Buraka zawijamy z folię aluminiową i pieczemy w 220 stopniach ok. 45 minut. W tym czasie gotujemy ryż z fasolą szparagową wg instrukcji na opakowaniu.

Orzechy pekan podprażamy na patelni. Mieszamy dokładnie składniki na sos (jeśli konsystencja jest zbyt gęsta dodajemy więcej wody).

Upieczonego buraka kroimy w kostkę i mieszamy z pozostałymi składnikami sałatki. Podajemy z sosem.

Salad with beetroot, rice, roasted pecans and mustard sauce

Beetroot salad is perfect for the winter. It’s full of great ingredients: roasted beetroots, delicate rice, green beans, crunchy and delicious pecans. All this together also gives a great combination of textures. And the most important – the sauce! This gives the whole even more interesting taste.

2 servings (1 serving – 350 kcal)

time of preparation: 20 minutes (+45 minutes for roasting the beet)

Ingredients:

1 small beetroot

85g white rice

85g green beans

50g pecan nuts

salt and pepper to taste

mustard sauce:

1 tablespoon of oil

1 teaspoon of maple syrup

1 tablespoon of mustard

juice form 1/4 of lemon

1 tablespoon of inactive yeast (optional)

water (for consistency)

Instructions:

Wrap the beetroot in aluminum foil and bake at 220 Celsius degrees for about 45 minutes. In the meantime, cook rice with green beans according to the instructions on the package.

Fry pecan nuts. Mix the ingredients for the sauce thoroughly (if the consistency is too thick, add more water). Cut the baked beet into cubes and mix with the remaining ingredients of the salad.

Serve with sauce.

 



4 thoughts on “Sałatka z burakiem, ryżem, prażonymi pekanami i sosem musztardowym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*