Sałatka z buraków i jabłek z orzechami

Ta sałatka jest dla mnie prostym daniem, które swoim smakiem przypomina mi wakacje u babci. Aromatyczne buraki, orzeźwiające jabłko, a do tego delikatny krem z nerkowców i chrupiące, karmelizowane orzechy włoskie. Uwielbiam!

Sałatka z buraków i jabłek z orzechami

Sałatka z buraków i jabłek z orzechami

3 porcje (1 ma ok. 565 kcal)

czas przygotowania: ok. 30 minut

koszt: ok. 4,70 zł za porcję

Składniki:

200 g ugotowanych lub upieczonych buraków
1 jabłko
3 garści sałaty, szpinaku lub jarmużu
dressing:
40 ml soku pomarańczowego
sok z 1/4 cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
orzechy:
80 g orzechów włoskich
1 łyżka syropu klonowego
szczypta soli
krem:
130 g nerkowców (namoczonych przez noc)
2 łyżki drożdży nieaktywnych
sok z 1/4 cytryny
1 łyżeczka musztardy
60 ml wody

Wykonanie:

Sałatę, buraki i jabłka mieszamy z dressingiem (wcześniej wymieszanym w szklance). Blendujemy składniki na krem. Orzechy włoskie mieszamy z syropem, solą i chwilę podgrzewamy w mikrofali lub piekarniku.

Podajemy wszystko razem.

Beetroot and apple salad with nuts

Aromatic beets, refreshing apple, delicate cashew cream and crunchy, caramelized walnuts.

3 servings (1 has 565 kcal)

time of preparation: 30 minutes

Ingredients:

200 g boiled or baked beets
1 apple
3 handfuls of lettuce, spinach or kale
dressing:
40 ml of orange juice
juice from 1/4 of lemon
2 tablespoons of olive oil
salt and pepper to taste
nuts:
80 g of walnuts
1 tablespoon of maple syrup
pinch of salt
cream:
130 g of cashews (soaked overnight)
2 tablespoons of inactive yeast
juice from 1/4 of lemon
1 teaspoon of mustard
60 ml of water

Instructions:

Mix lettuce, beets and apples with dressing (previously mixed in a glass). Blend the ingredients for cream. Mix the walnuts with syrup, salt and heat in the microwave or oven for a while.