Sałatka z Kalarepą i Jabłkiem

Ostatnio znalazłam w sklepie kalarepę. Nie jadłam tego warzywa od niepamiętnych czasów, a pamiętam jak dziś jak je chrupałam jako dziecko. Musiałam kupić! A do tego jest takie zdrowe i wspaniale się komponuje z jabłkiem. Stąd właśnie dzisiejsza sałatka z kalarepą.

Kalarepa to bardzo znane warzywo w Polsce i Europie. Czemu tak rzadko gości na naszych stołach? Nie wiem, ale od dzisiaj to zmieniam.

sałatka z kalarepą

Ta sałatka może się wydawać trochę fantazyjna, ale uwierzcie mi, że jabłko świetnie pasuje do kalarepy i ich smaki doskonale się dopełniają. A to wszystko z roszponką, sosem i prażonymi orzechami.

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na sałatkę to kliknijcie tutaj -> klik!

Sałatka z Kalarepą i Jabłkiem

2 porcje (1 porcja to ok. 300 kcal)

czas przygotowania to ok. 10 minut

koszt to ok. 9 zł

Składniki:

kalarepa 2 sztuki

jabłka 3 sztuki

roszponka 2 garści

orzechy włoskie lub pecan 25g

olej roślinny 1 łyżeczka

musztarda 1 łyżka

miód 1 łyżeczka

Wykonanie:

Kalarepę i jabłko kroimy. Orzechy kruszymy i chwilę prażymy na patelni. Musztardę mieszamy z olejem i miodem. Kalarepę i jabłko podajemy na roszponce.

Całość posypujemy orzechami i sosem

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz