Sałatka z Marchewką i Burakiem

Sałatka z Marchewką i Burakiem to sposób na zdrową przekąskę zimą. Wegetariańsko, tanio i szybko 😉

O tej porze roku również można sięgać po sezonowe warzywa. Marchewka i burak wysuwają się na pierwszy plan. Co prawda nie mogę się już doczekać powrotu wiosennych i letnich smaków, ale póki co cieszę się tym co mam w zamian.

salatka-z-marchewka

Przyjęło się, że ciepłe miesiące to idealny okres na sałatki. Dlaczego nie jeść ich również zimą? Co prawda zima to czas kiedy każdy pozwala sobie na bardziej kaloryczne posiłki, ale przecież sałatkę można przyrządzić tak, że może stanowić również pożywny posiłek. Idealny na przykład na drugie śniadanie.

Sałatkę można podać z pieczywem, makaronem, rybą lub mięsem (jeżeli je jecie). Można do niej dodać wiele składników, ale nie może zabraknąć tego co jest jej podstawą, czyli buraków i marchewki!

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na sałatkę to kliknijcie tutaj -> klik!

Mam smaka na buraka

Sałatka z Marchewką i Burakiem

2 porcje (1 porcja to ok. 300 kcal)

czas przygotowania to ok. 30 minut (w tym 20 minut to gotowanie i 10 minut smażenia)

kosz to ok. 6 zł

Składniki:

buraki 2 sztuki 1,68

marchew 2 sztuki 0,76

masło i oliwa do smażenia 0,11

woda

sól i pieprz do smaku

orzechy pecan 20g  1,5

ser żółty 20g 0,32

roszponka 2 garści 1

chleb żytni 2 kromki 0,6

Wykonanie:

Buraki i marchewkę kroimy w plastry. Buraki wrzucamy go wrzątku i gotujemy ok. 20 minut. Na odrobinie oliwy podsmażamy marchewkę przez ok. 5 minut.

Następnie dodajemy do marchewki odrobinę masła oraz wodę i gotujemy ok. 5 minut. Jeżeli wody jest za dużo redukujemy zwiększając temperaturę.

Buraki po wyjęciu z wrzątku przyprawiamy i podajemy na roszponce z marchewką, orzechami, serem i pieczywem.

 

Zapisz

Zapisz