Sałatka z soczewicy, rukoli, pomarańczy i daktyli

Inspirowana kuchnią bliskowschodnią sałatka z soczewicy, rukoli, pomarańczy i daktyli. Podana z pieczonymi batatami tworzy syty i pełnowartościowy posiłek.

Kiedy nachodzi mnie chęć na sałatkę, zawsze sięgam po dodatek składnika, który zwiększy ilość protein. Wtedy zaglądam do kuchennych szafek i patrzę czego mam w nadmiarze i co będzie pasować? Soczewica, rośliny strączkowe?

Sałatka z soczewicy, rukoli, pomarańczy i daktyli

Ostatecznie padło na czerwoną soczewicę, której paczkę miałam już otwartą od dłuższego czasu. Powiem szczerze, że za soczewicą nie przepadam jakoś ogromnie. Lubię zjeść od czasu do czasu, ze względu na jej ciekawy smak, ale zdecydowanie muszę tu podkreślić od czasu do czasu. W sałatkach moim zdaniem sprawdza się świetnie. Jej zaletą jest też to, że można ją przygotować w 10 minut!

Jeżeli chcielibyście znaleźć więcej przepisów na soczewicę to polecam:

Złoty krem soczewicowy o smaku kokosowym

Cukinia faszerowana soczewicą i quinoa po indyjsku

Curry z soczewicą i szpinakiem

Wpis w wersji video 🙂

Sałatka z soczewicy, rukoli, pomarańczy i daktyli

1 porcja: ok. 450 kcal

czas przygotowania: ok. 30 minut

koszt: 5 zł

Składniki:

soczewica 35 g

garść rukoli

pomarańcz 1 sztuka

daktyle 2 sztuki

czerwona cebula 1 plasterek

oliwki zielone 4 sztuki

natka pietruszki

oliwa z oliwek

zioła prowansalskie 1/2 łyżeczki

kminek 1/4 łyżeczki

batat 1 sztuka

sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Batata obieramy, kroimy w plasterki. Polewamy odrobiną oliwy, przyprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy dokładnie. Przekładamy na papier i pieczemy w 220 stopniach przez 25 minut.

Soczewicę gotujemy ok. 10 minut. A po odsączeniu polewamy odrobiną oliwy i przyprawiamy ziołami i kminkiem. Na talerz wykładamy rukolę, soczewicę, pokrojoną pomarańcz, daktyle, cebulę, oliwki i natkę pietruszki.

Podajemy z pieczonym batatem.