Sałatka z truskawkami i tofu

Na obiad, lunch czy kolację polecam kolorową i pyszną sałatkę z truskawkami, tofu i orzechami włoskimi🥭😍

Sałatka z truskawkami i tofu

2 porcje (1 ma ok. 400 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut

koszt: ok. 4.80 zł za porcję

Składniki:

2 garści rukoli lub innej ulubionej zieleniny
4 garści truskawek
100 g tofu
90 g mleczka kokosowego
35 g orzechów włoskich
20 g oliwy 
10 g syropu klonowego 
sok z 1/4 cytryny
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Połowę truskawek blendujemy z mleczkiem kokosowym, oliwą, syropem i mieszamy z kawałkami tofu.

Na rukoli podajemy tofu w sosie truskawkowym, pokrojone truskawki, orzechy włoskie.

Doprawiamy solą i pieprzem. 

Salad with strawberries and tofu

2 servings (1 has about 400 kcal) 

time of preparation: 15 minute

Ingredients: 

2 handfuls of rocket salad or other favorite greens 
4 handfuls of strawberries 
100 g tofu
90 g coconut milk 
35 g walnuts 
20 g olive oil
10 g maple syrup
juice from 1/4 lemon 
salt and pepper to taste

Instructions: 

Blend half the strawberries with coconut milk, olive oil, syrup and mix with pieces of tofu.

On the rocket we serve tofu in a strawberry sauce, sliced strawberries, walnuts.

Season with salt and pepper.