Sałatka z Truskawkami, Jarmużem, Awokado i Tofu w sosie makowym

Wspomnienie lata, czyli sałatka z truskawkami, jarmużem, awokado i sosem makowym.

Sałatka z Truskawkami, Jarmużem, Awokado i Tofu w sosie makowym

Sałatka z Truskawkami, Jarmużem, Awokado i Tofu w sosie makowym

2 porcje (1 ma ok. 415 kcal)

czas przygotowania: ok. 10 minut

koszt: ok. 8,10 zł za 1 porcję

Składniki:

sos:
15g mleczka kokosowego
20g oliwy
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka syropu klonowego
sok z 1/4 cytryny
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka czubata rozdrobnionego maku
1 łyżka drożdży nieaktywnych
chili wg uznania
sól i pieprz do smaku
(woda)
sałatka:
2 garści jarmużu
115g truskawek (świeżych lub rozmrożonych)
1 awokado
10g orzechów pekan lub włoskich
parę migdałów
1 kostka tofu (wędzonego lub naturalnego)

Wykonanie:

Wszystkie składniki na sos mieszamy. Jeśli jest za gęsty dodajemy wody. Kroimy i mieszamy składniki na sałatkę, a następnie podajemy polaną sosem.

Salad with Strawberries, Kale, Avocado and Tofu in a poppy sauce

Summer memories in a salad with strawberries, kale, avocado and poppy seed sauce.

2 servings (1 has 415 kcal)

time of preparation: 10 minutes

Ingredients:

sauce:
15g of coconut milk
20g of oil
1 tablespoon of apple cider vinegar
1 tablespoon of soy sauce
1 tablespoon of maple syrup
juice from 1/4 of lemon
1 teaspoon of mustard
1 teaspoon of crumbled poppy seed
1 tablespoon of nutritional yeasts
chili to taste
salt and pepper to taste
(water)
salad:
2 handfuls of kale
115g of strawberries (fresh or frozen)
1 avocado
10g of pecans or walnuts
handful of almonds
1 tofu cube (smoked or natural)

Instructions:

Mix all the ingredients for the sauce. If it’s too thick, add water. Cut and mix the ingredients for a salad, and then serve with a poured sauce.



>
Facebook