Sałatka Ziemniaczana (bez majonezu)

Każde święta w domu nie mogły się obejść bez sałatki jarzynowej! Uwielbiałam ją! Teraz oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie zmieniła jej troszkę. Moja Sałatka Ziemniaczana jest lżejsza i delikatniejsza. Oczywiście jej podstawą są gotowane ziemniaki, ale do znalazły się też w niej chrupiące rzodkiewki, świeży ogórek i musztardowy sos.

Kiedyś bym pewnie parsknęła śmiechem na taką sałatkę, no bo jak to bez majonezu?! No dobra jak nie ma majonezu to chociaż porządna ilość śmietany musi być (w dzieciństwie jadłam śmietanę 18% niczym jogurt, nawet dwa kubeczki dziennie…). A teraz? Tak bardzo jestem za takimi lekkimi wersjami! Człowiek zupełnie inaczej funkcjonuje i nie czuje się jak „trawiący wąż na kanapie” 😀

Sałatka Ziemniaczana (bez majonezu)

Taka sałatka doskonale sprawdza się właśnie teraz wiosną i latem, kiedy mamy dostęp do młodych ziemniaczków i świeżych warzyw.

Jeżeli więc macie ochotę na coś co łatwo można zabrać ze sobą na piknik lub na plażę i czym się na pewno najecie, ta sałatka sprawdzi się świetnie! Dajcie jej szansę 😀

Sałatka Ziemniaczana (bez majonezu)

4 porcje (1 porcja to ok. 600 kcal)

czas przygotowania: ok. 30 minut

koszt: ok. 5 zł za 1 porcję

Składniki:

ok. 2 kg ziemniaków (ugotowanych w całości ze skórką)

2 pomidory

5 ogórki korniszony lub małosolne

6 rzodkiewek

2 awokado

koperek, szczypiorek

sos:

2 łyżki musztardy

4 łyżki mleka roślinnego

2 łyżki oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

1/2 łyżeczki cukru

sok z 1/2 cytryny

1 łyżeczka garam masala lub curry

sól, pieprz do smaku

 

Wykonanie:

Wszystkie warzywa kroimy w kostkę i mieszamy w miseczce. Składniki na sos mieszamy w w miseczce dokładnie, a następnie dodajemy do sałatki.

Wstawiamy na parę godzin do lodówki, aby smaki przeszły sobą.

Potato salad (without mayonnaise)

My potato salad is lighter and more delicate. Of course, it’s based on boiled potatoes, but it also includes crispy radishes, fresh cucumber and mustard sauce.

4 servings (1 serving has 600 kcal)

time of preparation: 30 minutes

Ingredients:

about 2 kg of potatoes (cooked whole with peel)

2 tomatoes

5 pickles

6 radishes

2 avocados

dill, chives

sauce:

2 tablespoons of mustard

4 tablespoons of vegetable milk

2 tablespoons of olive oil

2 cloves of garlic squeezed through the press

1/2 teaspoon of sugar

juice from 1/2 lemon

1 teaspoon of garam masala or curry

salt, pepper to taste

Instructions:

Cut all vegetables into cubes and mix in a bowl. Mix the ingredients for the sauce in a bowl and then add to the salad.
Put for a few hours to the fridge to let the flavors combine.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*