Salsa w tortilli i z nachosami

Pomysł na świetny wiosenny obiad – orzeźwiająca salsa w dwóch wariantach: w tortilli i z nachosami 😍👌

Salsa w tortilli i z nachosami

Salsa w tortilli i z nachosami

3 porcje (1 ma ok. 600 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut (+15 minut smażenia)

koszt: ok. 5.70 zł za porcję

Składniki:

tortille:
150 g mąki pszennej
90 ml ciepłej wody
salsa:
250 g jogurty roślinnego
200 g fasoli czerwonej z puszki
150 g świeżego ogórka pokrojonego w kostkę
150 g sałaty lodowej drobno pokrojonej
150 g pomidora pokrojonego w kostkę
90 g suszonych pomidorów w oleju posiekanych w kostkę
30 g wegańskiego majonezu (lub oliwy)
15 g musztardy
15 g zmielonego maku
1/2 papryczki chili drobno pokrojonej
sok z 1/4 cytryny
pęczek szczypiorku i natki pietruszki drobno posiekanej 
3 plastry startego imbiru
1 starty ząbek czosnku
3 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki przypraw garam masala
1/2 łyżeczki suszonej mięty
3 szczypty ziarenek kolendry
sól i pieprz do smaku 
30 g nachos do podania

Wykonanie:

Mieszamy mąkę z wodą i zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkowujemy podsypując mąką i smażymy po 2 minuty z obu stron (do zarumienienia).

Mieszamy dokładnie wszystkie składniki na salsę. Ok. 1/3 wykładamy na tortillę, zwijamy (najlepiej odstawić na parę godzin do lodówki zawiniętą w folię, aby było ją łatwiej pokroić).

Pozostałą część podajemy z nachosami.

Salsa in tortilla and with nachos

3 servings (1 has 600 kcal)

time of preparation: 15 minutes (+15 minutes of frying)

Ingredients:

tortillas:
150 g wheat flour
90 ml warm water
salsa:
250 g plantbased yogurt
200 g canned red beans
150 g of fresh diced cucumber
150 g iceberg lettuce, finely chopped
150 g diced tomato
90 g dried tomatoes in oil, diced
30 g vegan mayonnaise (or olive oil)
15 g mustard
15 g ground poppy seeds
1/2 chili, finely chopped
1/4 lemon juice
a bunch of chives and finely chopped parsley
3 slices of grated ginger
1 grated clove of garlic
3 tablespoons of inactive yeast flakes
1 teaspoon of granulated garlic
1 teaspoon sweet pepper
1/2 teaspoon garam masala spices
1/2 teaspoon dried mint
3 pinches of coriander seeds
salt and pepper to taste
30 g nachos for serving

Instructions:

Mix the flour with water and knead the dough. Divide into 3 parts. Roll out each one with flour and fry for 2 minutes on both sides.

Mix all the ingredients for salsa thoroughly. Put 1/3 of the salsa on a tortilla, roll it (it’s best to put in a fridge wrapped in foil for a few hours so that it is easier to cut).

Serve the rest of the salsa with nachos.