Salsa z skarmelizowanej papryki, śliwkami i chili

Ta salsa sprawdzi się jako dodatek do każdego dania! Ja jestem zakochana w tym smaku, bo połączenie zgrillowanej, skarmelizowanej papryki z suszonymi śliwkami i papryczką chili🌶️ jest genialne! 👌😁

Salsa z skarmelizowanej papryki, śliwkami i chili

Salsa z skarmelizowanej papryki, śliwkami i chili

3 porcje (1 ma ok. 150 kcal)

czas przygotowania: ok. 25 minut (+15 minut pieczenia)

koszt: ok. 2.20 zł za porcję

Składniki:

300 g papryki 
45 g suszonych śliwek
30 g oliwy
15 ml octu jabłkowego
1/2 papryczki chili
3 ząbki czosnku
pęczek szczypiorku
sól do smaku
szczypta suszonej mięty

Wykonanie:

Paprykę kroimy na pół, wyjmujemy nasiona i kładziemy na papier do pieczenia.

Pieczemy w 250 stopniach (góra/dół) do momentu skarmelizowania skórki (co jakiś czas obracamy, ok. 15 minut).

Po wyjęciu od razu zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na ok. 15-20 minut do ostudzenia.

W tym czasie kroimy drobno wszystkie pozostałe składniki na salsę. Później dodajemy również pokrojoną w kostkę paprykę.

Mieszamy w odstawiamy na parę godzin do przegryzienia się smaków.

Salsa with caramelized peppers, plums and chili

3 servings (1 has 150 kcal)

time of preparation: 25 minutes (+15 minutes of baking)

Ingredients:

300 g bell pepper
45 g dried prunes
30 g of oil
15 ml apple cider vinegar
1/2 chili pepper
3 garlic cloves
bunch of chives
salt to taste
a pinch of dried mint

Instructions:

Cut the peppers in half, take out the seeds and put on baking paper.

Bake at 250 Celsius degrees (up/down) until the skin became black (turn from time to time, approx. 15 minutes).

After removal, immediately wrap in aluminum foil and leave for about 15-20 minutes to cool down.

During this time, finely cut all the remaining ingredients for salsa. Then add diced peppers.

Mix and let it stand for a few hours to combine the flavors.