Scones migdałowo-owocowe

Puszyste, prosto z domowej piekarni scones migdałowo-owocowe z lukrem miodowo-cytrynowym. Zaskakująco szybkie i proste w wykonaniu, są doskonałym dodatkiem do popołudniowej kawy.

scones migdałowo-owocowe

Niektóre poranki stworzone są do pieczenia. Lubię wtedy tworzyć coś wyjątkowego. Takiego jak te scones. Gotowi na przepis? Na prawdę warto 🙂

Idealne kiedy pojawią się goście, ale również kiedy chcemy się podelektować takim smakołykiem podczas czytania ulubionej książki.

scones migdałowo-owocowe

SCONES MIGDAŁOWO-OWOCOWE

ilość: 4 porcje

Składniki:

mąka pszenna 105g

ksylitol 20g

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

soda oczyszczona 1/3 łyżeczki

masło 30g

mleko 50ml

jajko 1 sztuka

cukier wanilinowy 1/3 łyżeczki

ekstrakt migdałowy 1/3 łyżeczki

mrożone owoce 50g

migdały 10g

cukier puder 40g

miód 1 łyżeczka

sok z cytryny 15ml

Wykonanie:

Migdały zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut. Nastawiamy piekarnik na 205 stopni. Do jednej miski wsypujemy mąkę, proszek, sodę, ksylitol i dodajemy masło.

W oddzielnej misce mieszamy jajko, mleko, cukier wanilinowy, ekstrakt. Za pomocą ręki lub łyżki w sypkich składnikach na środku robimy wgłębienie i tam dodajemy mokre składniki.

Delikatnie mieszając łączymy całość. Następnie dodajemy mrożone owoce i podsypując mąką zaczynamy wyrabiać ciasto, aż utworzy zwartą masę.

Taką masę przenosimy na papier do pieczenia wysmarowany olejem. Tworzymy z ciasta gruby placek. Wykładamy migdały (ze zdjętą skórką), delikatnie dociskając je w ciasto.

Kroimy placek na 6-8 kawałków (trójkąty) i delikatnie je od siebie odsuwamy. Pieczemy 20 minut. Po wyjęciu przygotowujemy lukier przez połączenie cukru pudru, miodu i soku z cytryny.



  • przymierzam się do nich od dłuższego czasu, może wreszcie się zbiorę 😉

    • Polecam 🙂 Ja odkąd spróbowałam to bardzo lubię robić i mojemu Mężowi niesamowicie smakują 🙂