Serniczki jogurtowe na spodzie granola

Bez cukru! Kremowe serniczki jogurtowe na chrupiącym spodzie granola. Te serniczki są idealne nie tylko na deser ale również na śniadanie. Każdy z nich ma jedynie 135 kalorii!

serniczki jogurtowe

Kolejny pracowity dzień, ale mam coś pocieszającego: serniczek na śniadanie 🙂 Od razu lepiej 😀 Nie sądzicie? Ponieważ jestem już dorosła to mogę sobie jeść serniczki kiedy tylko chcę, również na śniadanie! Ale te serniczki, zrobione na bazie jogurtu greckiego i wspaniałej granoli zostały zrobione z premedytacją właśnie na śniadanie 😀

Daria z bloga Bezgrzeszna Rozpusta zrobiła wspaniały Waniliowy Sernik bez Sera z Borówkami parę tygodni temu, ale od momentu kiedy go zobaczyłam, w głowie cały czas moje myśli krążyły wokół sernika. Jak wspominałam nieraz moje śniadanie kręci się najczęściej wokół owoców, jogurtu i płatków owsianych lub granoli. Te serniczki z kolei mogę zaliczyć do najlepszych śniadaniowych deserów, który łączy w sobie wszystkie elementy idealnego śniadania.

serniczki jogurtowe

Zacznijmy od spodu, kruchego spodu granola. Użyłam płatków orkiszowych. Wymieszałam je z orzechami włoskimi, olejem kokosowym, miodem i cynamonem. Miodu użyłam również do posłodzenia masy serowej, którą możemy przygotować w czasie pieczenia granoli. Aby zmniejszyć kaloryczność użyłam naturalnego serka homogenizowanego i jogurtu greckiego.

Kiedy wyjmiemy podpieczone spody uzupełniamy je masą serową i pieczemy dalej. Później wystarczy poczekać chwilkę aż ostygną. Tutaj odrobina cierpliwości! Najlepiej chyba smakują na zimno, więc warto je włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut. Ja podałam je z malinkami, ale wspaniale będą również smakować z domowym dżemem, np. jagodowym. Możecie też zjeść je bez dodatków lub polane miodem. Nieważne jak wolicie, one same w sobie są już pyszne!

serniczki jogurtowe

Jak wspomniałam jeden serniczek to około 135 kalorii, czyli dosyć mało jak na śniadanie! Można się więc skusić na dwa lub trzy 😀 Nie zawierają dodatkowego cukru (prócz miodu), więc na pewno mamy mniej powodu do zmartwień. Tak czy inaczej, po prostu warto spróbować 🙂

SERNICZKI JOGURTOWE NA SPODZIE GRANOLA

ilość: 4 porcje (8-9 serniczków)

Składniki:

płatki orkiszowe lub bezglutenowe 90g

woda 90ml

olej kokosowy 35g

miód 25g

cynamon 1/2 łyżeczki

serek homogenizowany 125g

jogurt grecki 275g

miód 55g

jajko 1 sztuka

cukier wanilinowy 1/3 łyżeczki

maliny do podania

Wykonanie:

Piekarnik włączamy na 175 stopni. Płatki zalewamy wodą. W rondelku roztapiamy olej kokosowy i miód. Dodajemy je do płatków i przyprawiamy cynamonem.

Mieszamy dokładnie, a następnie rozkładamy do foremek (dociskamy do dna). Pieczemy 10 minut. W tym czasie przygotowujemy masę serową.

Miksujemy serek, jogurt, miód, jajko i cukier wanilinowy. Masę rozkładamy na upieczony spód. Serniczki pieczemy około 50 minut. Podajemy z owocami.

 



4 thoughts on “Serniczki jogurtowe na spodzie granola”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*