Serniczki na Jogurcie Greckim z Czereśniami

Serniczki na Jogurcie Greckim z Czereśniami to lżejsza wersja klasycznego sernika. Zdrowy i pyszny deser!

Jeżeli kochacie serniki, a jednocześnie macie ochotę na coś lżejszego, to te serniczki na jogurcie greckim na pewno spełnią Wasze oczekiwania i zaskoczą delikatnością.

Zrobienie dobrego sernika to na prawdę sztuka i nawet nie śmiem twierdzić, że potrafię taki zrobić, bo byłoby to wielkim kłamstwem. Dawniej pracowałam w kawiarni, gdzie podawany był sernik cynamonowy (prawdziwy rarytas!), którym z namaszczeniem częstowałam się co tydzień i delektowałam każdym kawałkiem. Było to oczywiście przed przejściem na zdrową dietę. Teraz, gdy pomyślę, jak dużo słodyczy i przekąsek zjadałam w ciągu dnia, jest to dla mnie zupełnie niewiarygodne. A przewaga słodyczy w moim jadłospisie była na prawdę zatrważająca.

serniczki na jogurcie greckim

Teraz każdy przepis, który u mnie znajdziecie nie zawiera cukru, a ewentualnie odrobinę ksylitolu lub miodu. Chciałabym Was przekonać do takiej zmiany i stopniowego odstawiania cukru. Jest to możliwe, uwierzcie! Mówię to ja – dawny cukrowy skrytożerca 😀

Jak widzicie w tych serniczkach użyłam jogurtu greckiego. Jest zdecydowanie lżejszy od sera. W tym przepisie możecie użyć również serka homogenizowanego lub ricotty.

serniczki na jogurcie greckim

Mogę Was również zachęcić tym, że jeden kawałek takiego serniczka (duży kawałek) to tylko 300kcal, czyli o wiele mniej niż w przypadku tradycyjnego sernika. Yaay!

serniczki na jogurcie greckim

Do posłodzenia ciasta użyłam miodu i ksylitolu, które powodują że ciasto jest lekkie i delikatnie słodkie, ale zdecydowanie nie przesłodzone. Zachęcam Was do spróbowania 🙂

Jeżeli szukacie innego przepisu na lekki serniczek to kliknijcie tutaj -> klik!

Serniczki na Jogurcie Greckim z Czereśniami

ilość: 4 porcje (użyłam keksówki o długości ok.15cm)

Składniki:

jajka 2 sztuki

mąka pszenna 120g + 1 łyżka

olej kokosowy 75g

ksylitol 40g

jabłko 1 sztuka

miód 15g

jogurt grecki 130g

czereśnie wydrążone ok. 40g

Wykonanie:

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. W miseczce ubijamy białka jajek. Następnie dodajemy do nich ksylitol, starte jabłko, miód i olej kokosowy. Następnie delikatnie mieszamy z mąką.

Ciasto przenosimy do foremki. Oddzielnie ubijamy jogurt z żółtkami i łyżką mąki. Masę jogurtową wylewamy na ciasto. Posypujemy całość czereśniami i pieczemy około godziny (do suchego patyczka).

Po przestudzeniu wkładamy do lodówki i schładzamy ok. godziny, po czym kroimy na kawałki.

 

Zapisz



5 thoughts on “Serniczki na Jogurcie Greckim z Czereśniami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*