Sernik z Czereśniami na Delikatnym Cieście pod Kruszonką

Jeżeli powiedziałabym, że to po prostu Sernik z Czereśniami na Delikatnym Spodzie pod Kruszonką to byłoby mocne niedopowiedzenie, bo to PYSZNY serniczek na ricottcie, z dodatkiem owoców, na bardzo lekkim jogurtowym spodzie, pod migdałową kruszonką. Idealne trzywarstwowe ciasto do popołudniowej kawy lub nawet na śniadanie.

sernik z czereśniami

Na pewno ostatnio jest na blogach spory wysyp przepisów na desery z czereśniami, w końcu drzewa uginają się pod tymi owocami i każdy najchętniej jadłby je garściami. To również jedyne sezonowe owoce, które ostatnio mogę dostać. Jak dla mnie dodatek świeżych owoców w wypiekach jest genialny i dodaje doskonałego, orzeźwiającego smaku.

Bardzo lubię serniczki, a już w szczególności te lżejsze, przygotowywane na serku ricotta lub homogenizowanym. Tym razem również przeszłam na taką lekką wersję z ricottą. Doskonale dopełnia ona smak delikatnego, jogurtowego spodu. Owoce natomiast orzeźwiają całość i są dodatkowym urozmaiceniem. Owoce nie są w tym cieście przesuszone, ale cały czas wilgotne i jędrne dzięki temu, że są pod kruszonką.

sernik z czereśniami

Delikatny, jogurtowy spód jest tak lekki i wilgotny, że może stanowić podstawę wielu różnych wypieków. To połączenie maślanego i jogurtowego smaku, bez dodatku cukru. Część masy została odłożona i zmieszana z kawałkami migdałów na kruszonkę.

sernik z czereśniami

Sernik posypałam kawałkami czereśni, ale również dobrze można użyć innych owoców, takich które lubicie najbardziej lub akurat macie pod ręką. A jeżeli świeżych owoców zabraknie to zawsze można użyć domowych konfitur.

Spróbujcie tego połączenia, a na pewno przypadnie Wam do gustu!

Jeżeli szukacie innych pomysłów na sernik to kliknijcie tutaj -> klik!

Sernik z Czereśniami na Delikatnym Spodzie pod Kruszonką

ilość: 4 porcje (okrągła blaszka 15cm średnicy)

Składniki:

 masło w temperaturze pokojowej 55g

 mąka 105g

ksylitol lub cukier 25g (jeżeli lubimy słodkie to ok. 75g)

proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki

soda oczyszczona 1/3 łyżeczki

jogurt naturalny 70g

jajko 1 sztuka

migdały 20g

serniczek:

serek ricotta 95g

jajko 1 sztuka

czereśnie lub inne owoce 60g

Wykonanie:

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Łączymy mąkę, masło i ksylitol, a następnie połowę masy przenosimy do oddzielnej miseczki i dodajemy posiekane migdały.

Do pozostałej części dodajemy proszek do pieczenia, sodę, jogurt i jajko. Mieszamy dokładnie i przenosimy na blaszkę. Serek ricotta mieszamy z jajkiem dokładnie i wykładamy na spód rozsmarowując.

Na wierzch kładziemy owoce i posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy około 50 minut (do suchego patyczka).

Zapisz

Zapisz



9 thoughts on “Sernik z Czereśniami na Delikatnym Cieście pod Kruszonką”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*