Serowe Arepas

Na śniadanie często lubię eksperymentować. Zaczynać dzień z innym smakiem niż na co dzień.  Arepas to pewnego rodzaju tortilla, która może stanowić przekąskę na kształt bułki. Zwłaszcza jeżeli wypełnimy je serowym nadzieniem nadają się idealnie na ciepłe śniadanie lub lunch.

serowe arepas

Arepas jest robione najczęściej z mąki kukurydzianej. Ostatnio udało mi się taką znaleźć w Lidlu bodajże podczas tygodnia włoskiego. Są niesłychanie proste do zrobienia. Kiedy połączymy mąkę kukurydzianą z ciepłą wodą i masłem tworzy ona zwartą, łatwą do formowania masę. Dzięki temu możemy ją nafaszerować na przykład mozzarellą.

serowe arepas

Oczywiście możecie użyć innego sera.

serowe arepas

Smaży je na masełku i ciepłe zajadamy z poranną kawą i innymi śniadaniowymi przekąskami. Najlepiej smakuje ciągnący się ze środa ser 🙂

serowe arepas

SEROWE AREPAS

ilość: 3 porcje

Składniki:

mąka kukurydziana 105g

ciepła woda 105ml

masło 1 łyżka

mozzarella 30g

masło do smażenia

Wykonanie:

Ciepłą wodę mieszamy z masłem. Mąkę przenosimy do miseczki i formujemy na środku wgłębienie. Wodę wlewamy do mąki i mieszamy. Po chwili tworzy się zwarta masa.

Masę formujemy w kulkę i odstawiamy na 10 minut, aby odpoczęła. Następnie formujemy z niej 3 placuszki. Do każdego nakładamy mozzarellę i zamykamy delikatnie modelując masę.

Uformowane na kształt kotlecików Arepas smażymy na masełku (na małym ogniu) po 8 minut z każdej strony.

 



9 thoughts on “Serowe Arepas”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*