Serowe mini bułeczki

Serowe mini bułeczki są proste, pyszne i idealne na weekendowe śniadanie! Doskonale również nadadzą się na przyjęcie i domowy poczęstunek.

Jeżeli tak jak ja uwielbiacie śniadania, to wiecie jaki ślinotok wywołują zdjęcia pięknie zastawionych stołów z ciepłymi bułeczkami w koszyku, jajkiem, owsianką… Dlatego kiedy zobaczyłam te bułeczki to wiedziałam co w weekend wyląduje na moim porannym talerzu. Parę składników, pieczenie i gotowe! Fantastyczne 🙂 Gwarantuję Wam, że posmakują każdemu. Ciepłe, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.

serowe mini bułeczki

Do tego są dziecinnie proste! Nie mam wyjątkowego talentu jeżeli chodzi o pieczenie, a z tymi bułeczkami poszło wszystko bezproblemowo. Oczywiście ten sekret możecie zostawić sobie, a Wasi goście będą przekonani że jesteście urodzonymi kucharzami 😀

Doskonale smakują zarówno na zimno jak i na ciepło, ale ja zdecydowanie jestem fanką tej drugiej opcji. Ciepłe, prosto z piekarnika są po prostu boskie! Ponieważ są tak proste, można je przygotować dosłownie w 25 minut z pieczeniem.

Serowe mini bułeczki

2 porcje (8 mini bułeczek, 1 bułeczka to ok. 113 kcal)

czas przygotowania to ok. 25 minut

koszt to ok. 3.20 zł za porcję

Składniki:

mąka ziemniaczana 90 g

mąka pszenna 90 g

proszek do pieczenia 1 łyżka

soda oczyszczona1/2 łyżeczki

szczypta soli

starty ser cheddar 55 g

mleko 55 ml

roztopione masło 20 g

posiekana natka pietruszki

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy. Jeżeli ciasto będzie za suche (nie będzie chciało się kleić) to dodajemy odrobinę wody.

Na papier do pieczenia wykładamy kawałeczki ciasta uformowane w ciasteczka. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku. W 205 stopniach przez ok. 15 minut.