Serowe ravioli z pomidorkami i pietruszką

Serowe ravioli z pomidorkami i pietruszką – proste, gotowe w 30 minut i bardzo, bardzo serowe! Wszyscy je pokochają! 🙂

Makaron to dla mnie smak domu. Uwielbiam przygotowywać domowe ciasto na makaron. Tym razem zabrałam się za zrobienie pierwszych w życiu ravioli (bez użycia maszyny!, w 100 % ręczenie). Może nie wyglądają idealnie, ale smakują znakomicie.

serowe ravioli

Danie, które przygotowałam jest lekkie (pomimo tego, ze farsz jest na bazie 5 różnych serów), świeże i bogate w smaku. Domowe ravioli z 5 serami, pomidorki koktajlowe, zielona natka pietruszki i jeszcze odrobina sera cheddar.

To przykład na to, że z niewielu świeżych składników można zrobić wspaniałą potrawę 🙂

Serowe ravioli z pomidorkami i pietruszką

2 porcje (1 porcja to ok. 400 kcal)

czas przygotowania to ok. 30 minut

koszt to ok. 3.10 zł za jedną porcję

Składniki:

mąka pszenna 120 g

jajko 1 sztuka

woda

ser cheddar 15 g

ser gouda 10 g

ser mozzarella 20 g

ser gorgonzola 15 g

ser ricotta 55 g

sól i pieprz do smaku

oliwa do smażenia

pomidorki koktajlowe ok. 80 g

natka pietruszki 1/2 pęczka

ser cheddar do smaku

Wykonanie:

Mąkę pszenną mieszamy z jajkiem i jeżeli ciasto jest zbyt suche dodajemy odrobinę wody. Wyrabiamy dokładnie ciasto, a następnie wkładamy do woreczka foliowego i odkładamy.

Na tarce ścieramy ser cheddar i goudę, a następnie miksujemy z mozzarellą, gorgonzolą i ricottą. Przyprawiamy farsz. Ciasto na ravioli przenosimy na stolnicę i mocno rozwałkowujemy (w prostokąt o takiej długości, aby można było przygotować 6 ravioli).

Prostokąt kroimy na pół. Na jednej połówce wykładamy 6 porcji farszu, a następnie przykrywamy drugą częścią ciasta i zaklejamy brzegi.

Ravioli gotujemy we wrzątku przez ok. 4 minuty. Na oliwie podsmażamy pomidorki przez ok. 2 minuty. Następnie na moment wrzucamy na patelnię ravioli i pietruszkę.

Danie podajemy ze szczyptą świeżej pietruszki i serem cheddar.