Serowe ravioli z pomidorkami i pietruszk膮

Serowe ravioli z pomidorkami i pietruszk膮 – proste, gotowe w 30 minut i bardzo, bardzo serowe! Wszyscy je pokochaj膮! 馃檪

Makaron to dla mnie smak domu. Uwielbiam przygotowywa膰 domowe ciasto na makaron. Tym razem zabra艂am si臋 za zrobienie pierwszych w 偶yciu ravioli (bez u偶ycia maszyny!, w 100 % r臋czenie). Mo偶e nie wygl膮daj膮 idealnie, ale smakuj膮 znakomicie.

serowe ravioli

Danie, kt贸re przygotowa艂am jest lekkie (pomimo tego, ze farsz jest na bazie 5 r贸偶nych ser贸w), 艣wie偶e i bogate w smaku. Domowe ravioli z 5 serami, pomidorki koktajlowe, zielona natka pietruszki i jeszcze odrobina sera cheddar.

To przyk艂ad na to, 偶e z niewielu 艣wie偶ych sk艂adnik贸w mo偶na zrobi膰 wspania艂膮 potraw臋 馃檪

Serowe ravioli z pomidorkami i pietruszk膮

2 porcje (1 porcja to ok. 400 kcal)

czas przygotowania to ok. 30 minut

koszt to ok. 3.10 z艂 za jedn膮 porcj臋

Sk艂adniki:

m膮ka pszenna 120 g

jajko 1 sztuka

woda

ser cheddar 15 g

ser gouda 10 g

ser mozzarella 20 g

ser gorgonzola 15 g

ser ricotta 55 g

s贸l i pieprz do smaku

oliwa do sma偶enia

pomidorki koktajlowe ok. 80 g

natka pietruszki 1/2 p臋czka

ser cheddar do smaku

Wykonanie:

M膮k臋 pszenn膮 mieszamy z jajkiem i je偶eli ciasto jest zbyt suche dodajemy odrobin臋 wody. Wyrabiamy dok艂adnie ciasto, a nast臋pnie wk艂adamy do woreczka foliowego i odk艂adamy.

Na tarce 艣cieramy ser cheddar i goud臋, a nast臋pnie miksujemy z mozzarell膮, gorgonzol膮 i ricott膮. Przyprawiamy farsz. Ciasto na ravioli przenosimy na stolnic臋 i mocno rozwa艂kowujemy (w prostok膮t o takiej d艂ugo艣ci, aby mo偶na by艂o przygotowa膰 6 ravioli).

Prostok膮t kroimy na p贸艂. Na jednej po艂贸wce wyk艂adamy 6 porcji farszu, a nast臋pnie przykrywamy drug膮 cz臋艣ci膮 ciasta i zaklejamy brzegi.

Ravioli gotujemy we wrz膮tku przez ok. 4 minuty. Na oliwie podsma偶amy pomidorki przez ok. 2 minuty. Nast臋pnie na moment wrzucamy na patelni臋 ravioli i pietruszk臋.

Danie podajemy ze szczypt膮 艣wie偶ej pietruszki i serem cheddar.