Sezamowe Falafele z Chlebkami Naan

Sezamowe Falafele z Chelbkami Naan! Bo zawsze warto zjeść coś kolorowego, świeżego i PYSZNEGO. Więc co powiecie na falafele? Takie dania uwielbiam >>> trochę ostre, pełne kolorowych składników, a do tego z miękkimi, puszystymi chlebkami naan. Czy może być lepiej?

Sezamowe Falafele z Chlebkami Naan

Sezamowe Falafele z Chlebkami Naan

1 porcja (ok. 600 kcal)

czas przygotowania: ok. 25 minut (+30 minut na wyrośnięcie ciasta)

koszt: ok. 6,40 zł

Składniki:

falafele:
1 starta marchewka
75g ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki)
15g mąki pszennej
10g sezamu
1 ząbek czosnku
1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
sól i pieprz do smaku
chlebek naan:
60g mąki pszennej
1/2 paczki drożdży instant
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżka ciepłej wody
25ml ciepłego mleka roślinnego
30g jogurtu roślinnego
odrobina oleju do smażenia
jogurt roślinny (1 opakowanie) do podania
1 łyżeczka tahini
sałata, sok z cytryny i ketchup do podania

Wykonanie:

Składniki na chlebki naan zagniatamy i odstawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy delikatnie i podsmażamy z obu stron (po 2 minuty).

Składniki na falafele blendujemy na gładką masę. Formujemy falafele i podsmażamy na odrobinie oleju po 2-3 minuty z obu stron.

Chlebki podajemy z falafelami, jogurtem, sałatą, ketchupem i tahini.

Sesame Falafels with Naan Bread

Sesame Falafele with Naan Bread, because it’s always worth eating something colorful, fresh and DELICIOUS. So what do you say about falafels? I love such dishes >>> a little spicy, full of colorful ingredients and with soft, fluffy Naan breads. Could it be better?

1 serving (600 kcal)

time of preparation: 25 minutes (+30 minutes for dough rising)

Ingredients:

falafels:
1 grated carrot
75g of chickpeas (boiled or canned)
15g of wheat flour
10g of sesame seeds
1 clove of garlic
1/3 teaspoon gof round cumin
salt and pepper to taste
Naan bread:
60g of wheat flour
1/2 pack of instant yeast
1/3 teaspoon of baking soda
pinch of salt
1 tablespoon of warm water
25ml of warm vegetable milk
30g of vegetable yogurt
a little bit of cooking oil
Vegetable yogurt for serving
1 teaspoon of tahini
lettuce, lemon juice and ketchup for serving

Instructions:

Knead the ingredients for naan bread and left for about 30 minutes. After this time, flatten gently and fry on both sides (after 2 minutes).

The ingredients for falafel blend on a smooth mass. Form falafel sand fry in a little bit of oil for 2-3 minutes on both sides. Serve bread with falafels, yoghurt, lettuce, ketchup and tahini.



2 thoughts on “Sezamowe Falafele z Chlebkami Naan”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*