Sezon na pomidora! – Wegańska tarta tatin z pomidorami i tofu

„W sierpniu pomidory smakują najlepiej…” – tak właśnie mówię zagryzając kolejnego pomidora malinowego. Właśnie teraz warto czerpać z końca lata garściami i zajadać się pomidorami. Ja ostatnio kupiłam kilogram malinowych, które zniknęły w ciągu dwóch dni. Powstała z nich m.in. ta wspaniała wegańska tarta tatin z pomidorami i tofu.

Tarta tatin to francuski deser z jabłkami. Wcale nie prosty, ale jak już raz się zrobi to później nie ma z nim większego problemu. Jest ona przygotowywana na cieście a’la francuskim, bardzo tłustym, bo na bazie masła. Ja poszłam krok dalej i postanowiłam zweganizować i odchudzić to ciasto. Efekt? Tak samo świetne w smaku, a o ile zdrowsze! Jego przygotowanie zajmuje chwilę, co z resztą możecie zobaczyć na filmie. Oczywiście całość nie jest na słodko! To moja wersja pomidorowa na słono.

Wegańska tarta tatin z pomidorami i tofu

Jak wiecie jestem zwolennikiem przygotowywania wszystkiego od początku do końca w domowej kuchni, dlatego nie tęsknię za kupnym ciastem francuskim, bo od lat już takiego nie kupowałam. W domu można zrobić doskonałe, puszyste ciacha, zaufajcie mi.

Oryginalnie tarta tatin przygotowywana jest z jabłkami. Ja użyłam pomidorów malinowych, które wcześniej podsmażyłam z octem balsamicznym. Dzięki temu pozbyłam się nadmiaru wody z pomidorów. Później wystarczyło przykryć je ciastem i zapiec. Najtrudniejszy moment to odwrócenie całości do góry nogami, ale mój patent na to możecie zobaczyć na filmie 😀

Wegańska tarta tatin z pomidorami i tofu

2 porcje (1 porcja to ok. 500 kcal)

czas przygotowania: ok. 60 minut

koszt: ok. 1,60zł za jedną porcję

Składniki:

ciasto:

mąka pszenna 180g

ciepła woda 110ml

siemię lnianie mielone 10g

tofu (np. z bazylią) 20g

sól do smaku

oliwa z oliwek 25g

farsz:

pomidory (najlepiej malinowe) 3 średnie sztuki

ocet balsamiczny 1 łyżka

pieprz do smaku

tofu do posypania

rozmaryn i pietruszka do podania

Wykonanie:

Mąkę pszenną mieszamy z siemieniem, pokruszonym tofu i solą. Po wstępnym zmieszaniu dodajemy oliwę i zagniatamy ciasto.

Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 15 minut. W tym czasie pomidory kroimy w ćwiartki i podsmażamy z octem balsamicznym i pieprzem (ok. 5 minut, aż wyparuje większość wody).

Ciasto rozwałkowujemy do średnicy trochę większej niż mamy formę. Do foremki wykładamy pomidory i przykrywamy ciastem zabezpieczając brzegi.

Nakłuwamy wierzch ciasta widelcem i pieczemy ok. 25-30 minut w 200 stopniach. Po wyjęciu z piekarniki przekładamy tartę odwracając ją do góry dnem na talerz.

Podajemy z pokruszonym tofu, rozmarynem i pietruszką.

Vegan tarte tatin with tomatoes and tofu

2 servings (1 serving – 500 kcal)

time of preparation: 60 minutes

Ingredients:

pastry:

wheat flour 180g

warm water 110ml

milled flax seeds 10g

tofu (with basil) 20g

salt to taste

olive oil 25g

filling:

ripe tomatoes  3 medium

balsamic vinegar 1 tbsp

pepper to taste

tofu to sprinkle

rosemary and parsley to serve

Instructions:

Mix wheat flour with flax seeds, tofu and salt. After initial mixing, add the oil and knead the dough. Wrap the dough in foil and put in the fridge for about 15 minutes.

At this time, chop the tomatoes in quarters and fry with balsamic vinegar and pepper (about 5 minutes until most of the water evaporates).

Roll the cake to a diameter slightly larger than a tart form. Put tomatoes in a form and cover with dough. Prick the top of the cake with a fork and bake about 25-30 minutes in 200 Celsius degrees.

After removing from the oven, turning it upside down on the plate. Serve with pieces of tofu, rosemary and parsley.