Słonecznikowy dip

Szybkie i bardzo smaczne smarowidełko słonecznikowe. Jest świetne w połączeniu ze świeżymi warzywami i krakersami. Idealna na przekąskę do filmu, na piątek będzie jak znalazł.

Słonecznikowy dip

Słonecznikowy dip

(ok. 6-8 porcji)

całość ma ok. 1000 kcal

czas przygotowania: ok. 10 minut

koszt: ok. 11 zł

Składniki:

160 g słonecznika (namoczonego przez noc w wodzie)
pęczek koperku
2 ząbki czosnku
sok z 1/4 cytryny
trochę wody
łyżka oliwy
łyżka sosu sojowego
chili (wg uznania)
sól do smaku
do podania:
2 świeże papryki
2 pomidory

Wykonanie:

Słonecznik blendujemy z pozostałymi składnikami na gładką masę. Jeśli całość jest zbyt mało wilgotna dodajemy więcej wody. Podajemy z papryką i kawałkami pomidora (lub innymi dodatkami).

Sunflower dip

(6-8 servings)

1000 kcal

time of preparation: 10 minutes

Ingredients:

160 g of sunflower seeds (soaked in water overnight)
bunch of dill
2 cloves of garlic
juice from 1/4 of lemon
some water
spoon of oil
tablespoon of soy sauce
chili
salt to taste
for serving:
2 fresh peppers
2 tomatoes

Instructions:

Blend sunflower seeds with the remaining ingredients to a smooth mass. If it’s too wet, add more water. Serve with paprika and pieces of tomato (or other favourite additions).



>
Facebook