Smarowidło z Bakłażana

Uwielbiam ten letni sezon, kiedy natura daje nam to co najlepsze! Piękne bakłażany, chrupiąca papryka, soczyste pomidory tylko czekają, żeby je zerwać. Całe szczęście, że w porę przypomniałam sobie o tym aby przygotować popularny w Rosji Kawior z Bakłażana.

Smarowidło z Bakłażana

To idealne smarowidło na lato z bakłażanów, papryki, świeżych pomidorów, cebuli, czosnku i ziół. Doskonały by wykorzystać wszystko co o tej porze roku najlepsze. Do tego lekkie i zdrowe! Podane z chrupiącym, świeżym pieczywem smakuje doskonale!

Smarowidło z Bakłażana

ok. 12 porcji (1 ma ok. 100 kcal)

czas przygotowania: ok. 30 minut

koszt: 1 porcja to ok. 1.90 zł (bez pieczywa)

Składniki:

4 bakłażany
3 papryki
2 łyżki oliwy z oliwek
5 świeżych pomidorów
2 czerwone cebule
3 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól i pieprz do smaku
pieczywo do podania

Wykonanie:

Bakłażany  i paprykę kroimy na pół. Smarujemy oliwą i grillujemy aż skórka się zarumieni. Następnie zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy do ostygnięcia.

Pomidory nacinamy i zalewamy wrzątkiem na 2 minuty. Następnie ze wszystkich warzyw ściągamy skórki. Z pomidorów wyjmujemy wodnisty środek z ziarenkami.

Bakłażany i papryki blendujemy, a następnie dodajemy pokrojone drobno pomidory, cebulkę, czosnek i natkę pietruszki. Całość doprawiamy wg uznania. Przechowujemy w lodówce do 4 dni.

Eggplant Spread

I love this summer season, when nature gives us the best! Beautiful aubergines, crispy peppers, juicy tomatoes are just waiting to eat them. Fortunately, I reminded myself in time to prepare the Caviar from eggplants which is very popular in Russia.

12 servings (1 has 100 kcal)

time of preparation: 30 minutes

Ingredients:

4 aubergines
3 peppers
2 tablespoons of olive oil
5 fresh tomatoes
2 red onions
3 cloves of garlic
parsley
salt and pepper to taste
bread for serving

Instructions:

Cut the eggplants and peppers in half. Pour with olive oil and grill until the skin is browned. Then wrap in aluminum foil and leave to cool.

Cut the tomatoes and pour with boiling water for 2 minutes. Then pull the skins from all the vegetables. Remove the watery center with the grains from the tomatoes.

Blend eggplants and peppers, then add finely chopped tomatoes, onions, garlic and parsley. Season and store in a refrigerator for up to 4 days.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*