Smażone warzywa i roślinne kiełbaski z makaronem soba

Japońskie smaki🍜, czyli jeden z moich ulubionych makaronów soba ze smażonymi warzywami i roślinnymi kiełbaskami🌱! Smakowite😁

Smażone warzywa i roślinne kiełbaski z makaronem soba

Smażone warzywa i roślinne kiełbaski z makaronem soba

2 porcje (1 ma ok. 560 kcal)

czas przygotowania: 25 minut + 10 minut gotowania

koszt: ok. 4.60 zł za porcję

Składniki:

2 roślinne kiełbaski (ja użyłam węgierskiej z @dobrakaloria )
200 g makaronu soba (lub innego ulubionego)
1.5 cebuli czerwonej
1 mała cukinia (ok. 120 g)
10 g sosu sojowego
10 g octu balsamicznego
5 g syropu klonowego
5 g oleju roślinnego
gruby plaster świeżego imbiru
1 ząbek czosnku
1/2 papryczki chili
garść świeżej kolendry
starte 2 listki limonki (opcjonalnie, ale polecam)

Wykonanie:

Makaron najlepiej przygotować na koniec, bo wystarczy go wrzucić do wrzątku i odczekać 4-5 minut.

Na odrobinie oleju podsmażamy cienko pokrojone kiełbaski. Zdejmujemy z patelni i wrzucamy cukinię.

Po odparowaniu z niej wody, przekładamy do kiełbasek, a na patelnię wrzucamy płatki cebuli.

Podsmażamy do zarumienienia i przekładamy do reszty warzyw. Na patelnię natomiast wrzucamy starty czosnek i imbir razem z sosem sojowym, octem, syropem, chili, listkami limonki.

Po chwili dodajemy warzywa i kiełbaski oraz świeżą kolendrę. Mieszamy z makaronem i podajemy.

Fried vegetables and plantbased sausages with soba noodles

2 portions (1 has about 560 kcal)

time of preparation: 25 minutes + 10 minutes of cooking

Ingredients:

2 plantbased sausages
200 g soba pasta (or other favorite pasta)
1.5 red onion
1 small zucchini (approx. 120 g)
10 g soy sauce
10 g balsamic vinegar
5 g maple syrup
5 g vegetable oil thick
slice of fresh ginger
1 clove of garlic
1/2 of chilli pepper
fresh coriander
2 lime leaves (optional, but I recommend)

Instructions:

It is best to prepare the pasta at the end, because it needs to be put in boiling water and wait for 4-5 minutes.

Fry thinly sliced sausages in a little oil. Take it off the pan and add the zucchini.

After the water has evaporated from it, transfer it into sausages and put the onion flakes into the pan.

Fry until golden brown and transfer to the rest of the vegetables. Put the grated garlic and ginger into the pan together with soy sauce, vinegar, syrup, chili, and lime leaves.

After a while, add vegetables, sausages and fresh coriander. Mix with pasta and serve.