Smażony ryż z warzywami

Smażony ryż z warzywami🍛, czyli pomysł na szybki i pożywny obiad😁✌️

Smażony ryż z warzywami

Smażony ryż z warzywami

3 porcje (1 ma ok. 500 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut + 15 minut gotowania

koszt: ok. 3.90 zł za porcję

Składniki:

600 g różyczek brokuła
200 g ryżu
1 marchewka
75 g tofu
50 g kaszy bulgur
50 g pomidorków koktajlowych
30 g sosu sojowego
35 g oliwy
25 g masła orzechowego
15 g sezamu
10 g nasion chia
łyżka czarnuszki
3 ząbki czosnku
gruby plaster startego imbiru

Wykonanie:

Ryż i kaszę gotujemy razem wg wskazówek na opakowaniu. Na oliwie podsmażamy pokrojone różyczki brokuła, marchew, czosnek i tofu.

Kiedy warzywa się zarumienią dodajemy sos sojowy, masło orzechowe, nasiona chia, imbir, pomidorki.

Podsmażamy chwilę i dodajemy ryż oraz kaszę. Smażymy wszystko jeszcze 2-3 minuty, doprawiamy solą oraz pieprzem i podajemy z sezamem i czarnuszką.

Fried rice with vegetables

3 portions (1 has approx. 500 kcal)

time of preparation: 15 minutes + 15 minutes of cookin

Ingredients:

600 g broccoli florets
200 g rice
1 carrot
75 g of tofu
50 g groats
50 g cherry tomatoes
30 g soy sauce
35 g olive oil
25 g peanut butter
15 g sesame
10 g black cumin seed
3 cloves of garlic
a thick slice of grated ginger

Instructions:

Cook the rice and groats together according to the instructions on the package.

Fry the chopped broccoli florets, carrots, garlic and tofu in olive oil. When the vegetables turn little brown, add soy sauce, peanut butter, chia seeds, ginger, and tomatoes.

Fry for a while and add rice and groats. Fry everything for 2-3 minutes, season with salt and pepper and serve with sesame seeds and black cumin.