Śniadanie z Podsmażanym Serem Wędzonym

Śniadanie z Podsmażanym Serem Wędzonym to szybki sposób na fajne i syte śniadanie. Wystarczy podsmażyć ser z pomidorkami i po chwili cieszyć się zdrowym i pożywnym daniem z samego rana.

Lubicie zjeść szybko i konkretnie? Jak dla mnie sprawdza się w tedy duża ilość sera (którego na co dzień jem bardzo mało). W tym wydaniu wystarczy go trochę roztopić na patelni (ach ten smak i konsystencja) i podać ze świeżymi, zdrowymi dodatkami. Użyłam wędzonego sera, ponieważ przypomina mi on w smaku oscypek, którego uwielbiam zwłaszcza właśnie w podsmażanej/grillowanej formie.

śniadanie z podsmażanym serem

Nie ma takiej siły, żebym nie zjadła rano śniadania! Uważam te dodatkowe parę minut za inwestycję w moje samopoczucie nie tylko rano, ale również podczas całego dnia. Poza tym jest to moja chwila porannego relaksu, bo nie wiem jak Was, ale mnie jedzenie odpręża. To śniadanie zrobiłam sobie w weekendowy poranek i byłam nim zachwycona. Nawet nie chcę myśleć ile czasu je jadłam, bo każdy jego kęs to była prawdziwa uczta smaków, wszystko w nim smakuje tak jak trzeba.

śniadanie z podsmażanym serem

Śniadanie z dodatkiem awokado posypanego pestkami dyni i właśnie zgrillowanym serem widziałam gdzieś w internecie i od tamtej pory nie dało mi spokoju. Musiałam je zrobić sama. A przy tym czyż takie śniadanie nie wygląda zachęcająco? Jak dla mnie bardzo! Ciekawa alternatywa dla kanapkowych fanów 😉 Nic nie mam osobiście do kanapek, ale chyba warto troszkę zróżnicować dietę, zwłaszcza tą śniadaniową.

Jeżeli szukacie innych pomysłów na śniadania kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Śniadanie z Podsmażanym Serem Wędzonym

2 porcje (jednak porcja to około 400kcal)

Składniki:

ser wędzony ok. 100g

pestki dyni 15g

chleb pełnoziarnisty 4 kromki

pomidorki koktajlowe ok. 12 sztuk

ogórek 1 sztuka

awokado 1/2 sztuki

olej do smażenia

odrobina soku z cytryny

sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Na oleju podsmażamy delikatnie grube plastry sera z pomidorkami przekrojonymi na pół (po 1-2 minuty z obu stron). Podajemy z awokado skropionym cytryną i posypanym pestkami, kawałkami ogórka i chlebem.

 

Zapisz

Zapisz



  • To takie pokrzepiające śniadanie 🙂 Zostawiam sobie ten przepis na brzydki, zimny i pochmurny poranek 🙂

    • Na pewno się przyda 😉

  • Tyle różności na talerzu, więc to jest iście królewskie śniadanie 😀

    • Dokładnie tak jest 😀

  • Justyna Kuciel

    Mniam mniam! Takie śniadanko to można by jeść codziennie 😀

  • Evi

    Po takim kolorowym i smakowitym śniadaniu człowiek ma siłę, by na pełnych obrotach zakończyć tydzień pracy 🙂

  • WOW! Śniadanie fest, chociaż bardziej chyba na zimowe niż sierpniowe poranki 🙂
    W tym momencie zjadłabym tylko guacamole z pomidorem, ale przepis na wędzony ser zapamiętam i zrobię w styczniu 🙂 Pozdrawiam!

    • Jak dla mnie pora roku nie gra roli 😀 Ale jak kto woli 😉 Pozdrawiam serdecznie!

  • Dla mnie również śniadanie to podstawa! Mogę nie zrobić innych rzeczy, ale śniadanie musi być! Wygląda apetycznie i chętnie spróbowałbym tego podsmażonego sera wędzonego. 😉 A masz jakiś patent na polubienie awokado? 😀 Bo ja próbowałam ale miłości z tego nie będzie i chyba nawet przyjaźni nie 😉

    • Hmm ale na 100% jadłaś dojrzałe? 😀 Bo niedojrzałe jest okropne i nie do przełknięcia ;/

      A tak ogólnie to najlepiej chyba zacząć od jego małych ilości. Ja tak dozowałam mojemu Mężowi i teraz już lubi. Poza tym trzeba pamiętać, że samo awokado też jest nie do zjedzenia. Trzeba je jeść z dodatkami, przegryzać innymi składnikami dania 😉

      • Czy na 100% to nie wiem 😀 To była moja pierwsza próba z awokado więc wybaczcie mi jeśli było niedojrzałe 😀

        W takim razie muszę zrobić jeszcze jedno podejście tylko lepiej się już do tego zabrać! <3 Dzięki za rady!

        • Dojrzałe jak dla mnie wygląda jak zepsute 😀 Jest miękkie i wygląda z zewnątrz nieapetycznie 😉

          • Dobra będę takiego szukać! 😀

          • Co najgorsze ciężko takie znaleźć w sklepie 😀 Wiele osób kupuje niedojrzałe i przechowuje w domu do czasu aż dojrzeje 😉 Są nawet w internecie różne sposoby na przyspieszenie tego procesu 😀

  • Aleksandra Stawarz

    CUDO! Kocham ser i mogłabym go pożerać w ilościach, które zagrażałyby nie tylko mojej talii 😀 takie zestawienie go ze świeżymi warzywkami – mniam! 🙂

    • Na śniadanko można sobie pozwolić na takie frykasy 😉 Zwłaszcza ze zdrowymi i świeżymi dodatkami 🙂

  • Ja czekam ciągle na sezon na awokado… :<

    • Ja mam sezon cały rok 😀 o ile jest w sklepach ;P

  • Fabryka Pomysłów

    prezentuje się obłędnie, całe wieki nie jadłam smażonego sera:P

    • Dla mnie to był trochę powrót do dzieciństwa (prócz tego awokado :D)